latinica  ћирилица
25/09/2023 |  12:25 ⇒ 18:52 | Аутор: РТРС

У Београду Међународни сајам наоружања (ФОТО/ВИДЕО)

Компаније намјенске индустрије из Републике Српске "ТРБ" Технички ремонтни завод Братунац, "Орао" Бијељина и "Космос" Бањалука представиле су се у Београду на 11. Међународном Сајму наоружања и војне опреме "Партнер 2023" . На овом највећем и најзначајнијем сајму у региону представила су се 154 домаћа и инострана произвођача.
Сајам наоружања у Београду - Фото: РТРС
Сајам наоружања у БеоградуФото: РТРС

Сајам је отворио министар одбране Србије Милош Вучевић, а догађају присуствује и министар привреде и предузетништва Републике Српске Војин Митровић.

Митровић је рекао је да га радује присуство три компаније из Републике Српске, које имају шта да покажу.

- Врло је битно да су те компаније присутне, али оне имају и да покажу у овом тренутку достигнућа која имају заиста примијећен технолошки ниво, који је примјењив у данашње вријеме и у вријеме развоја нових технологија - рекао је Митровић, који је посјетио штандове компанија из Републике Српске.

На Београдском сајму, који ће трати до четвртка, 28. септембра, представљају се Ваздухопловни завод "Орао" из Бијељине и компанија "Технички ремонт Братунац", чије је штандове посјетио министар Митровић.

Сајам наоружања у Београду (Фото: РТРС)

Ваздухопловни завод "Орао" из Бијељине представља пресјек мотора "вајпер", који производи и ремонтује, а ТРБ први пут ван граница Српске своје ново лако тактичко возило "вихор" и нову генерацију пиштоља "РС 9 вампир".

Министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић исказао је задовољство што су на Међународном сајму наоружања у Београду и излагачи из Републике Српске "ТРБ" из Братунца и АД "Орао" из Бијељине, те оцијенио да Република Српска мора дати много већи значај својој намјенској индустрији.

- Ми у Републици Српској морамо уложити додатне напоре како би нашу на мјесту индустрију дигли много виши ниво, ако узмемо у обзир шта се све то данас дешава у свијету - рекао је Срни Нешић, који је посјетио Сајам "Партнер 2023" и излагаче.

Сајам наоружања у Београду (Фото: РТРС)

ТРБ путем експоната, видео-материјала и каталога презентује и остале производи из асортимана ове компаније, а на штанду од 250 метара квадратних изложена су два "вихора" и један "деспот", која су развили домаћи инжењери и радници ове компаније, уз кориштење најновијих материјала и свјетски признатих достигнућа из различитих области војне и других индустрија.

Лако тактичко возило "вихор" представљено је јавности Републике Српске 4. априла 2022. године на Дан полиције и обиљежавање 30 година постојања и рада Министарства унутрашњих послова Републике Српске, уз чију је свесрдну помоћ и сарадњу "вихор" и настао.

Сајам оружја у Београду (фото: РТРС)

Ријеч је о возилу тежине до осам тона, носивости двије тоне.

Србија на сајму представља средства за борбу против дронова, као и беспосадне ваздухопловне и земаљске платформе, те 26 новитета капиталних борбених система из домаћег развоја, као и неколико новитета насталих у оквиру сарадње са иноопартнерима.

Ту је и више нових противавионских/противдронских система и беспосадних ваздухопловних и земаљских платформи, а планирано је и прво јавно приказивање најновијег домаћег артиљеријског система нове генерације, који је нови адут српске одбрамбене индустрије.

Приказани су и системи чији је развој започет на основу искустава из рата у Украјини, који су се показали кључним као што је далекометна артиљерија високе прецизности и мобилности, нови командни информациони системи, беспилотне летјелице свих типова и системи за борбу против њих, као и генерално оружје противваздушне одбране.

Посјетиоци могу да виде унапријеђене верзије оклопних борбених возила "лазар", "милош", МРАП и БОВ, као модернизовани гусјеничар БВП "М-80", док је борбено возило "лазански", које је добило назив по преминулом војном аналитичару новинару Мирославу Лазанском, у процесу даљег усавршавања.