latinica  ћирилица
25/09/2023 |  13:07 ⇒ 13:09 | Аутор: РТРС

Ђајић: Опредјељење едукација кадра и примјена савремених метода

Генерални директор Универзитетског клиничког центра Републике Српске Владо Ђајић рекао је данас да је опредјељење ове здравствене установе да буде раме уз раме са европским и свјетским здравственим центрима.
УКЦ - Фото: Уступљена фотографија
УКЦФото: Уступљена фотографија

- Успјели смо више од 90 одсто ствари да доведемо до нивоа здравствених установа у Европи и свијету. Нећемо стати, поред набавке најсавременије опреме наше опредјељење је едукација кадра, као и примјена најсавременијих терапијских и дијагностичких метода - рекао је Ђајић у Бањалуци.

Начелник Завода за клиничку радиологију Саша Вујновић рекао је да је протеклих 10 година акценат стављен на развој интервентне радиологије и да је УКЦ много одмакао у томе.

- Урађено је више од 500 биопсија тумора. То представља увод у процедуру која омогућава да се уз помоћ једне игле у потпуности уништи тумор, а класично би требало да се уради велика операција. Овако то траје неколико минута и пацијент одлази кући сутрадан - појаснио је Вујновић.

Ђајић је захвалио интервентном радиологу из Клиничког болничког центра "Сестре милосрднице" из Загреба Луки Новоселу, који је у Заводу за клиничку радиологију одржао радионицу о могућностима перкутане аблације у терапији онколошких болести.

Новосел је рекао да је циљ едукације проширивање области дјеловања интервентне радиологије, односно лијечење тумора минимално инвазивном методом, што пацијентима омогућава кратак опоравак и мањи ризик од компликација.

Из УКЦ-а наводе да је перкутана аблација минимално инвазивна, интервентно-радиолошка метода која се користи за лијечење пацијената са примарним туморима и метастазама у различитим органима.