latinica  ћирилица
25/09/2023 |  13:24 ⇒ 13:27 | Аутор: СРНА

Пале: Манифестација "Дани руског филма за дјецу"

На Палама је данас, пројекцијом играног филма "Грозни тата" у режији Јурија Коробјеникова и Карен Оганесјан, почела манифестација "Дани руског филма за дјецу" намијењена основцима и малишанима из вртића са подручја општине.
Дани руског филма -
Дани руског филма

Директор Кинотеке Републике Српске Сњежан Лаловић рекао је новинарима да су "Дани руског филма за дјецу" резултат договора са руским колегама из Москве и Београда, да се направи једна манифестација која би била намијењана основцима и дјеци из вртића.

- Ријеч је о бајкама за дјецу, па ћемо у наредна два дана приказивати два играна филма и неколико блокова анимираних филмова - истакао је Лаловић.

Он је нагласио да је Фонд насљеђа руског зарубежја обезбиједио за дјецу око 150 књига руских писаца које су намијењене Матичној библиотеци у Источном Сарајеву и Центру за изучавање руског језика на Филозофском факултету на Палама.

Директор компаније "Вифсаида" Филип Курдијашов рекао је да манифестација "Дани руског филма за дјецу" пуни 10 година постојања, те изразио наду да ће толико радити и у Републици Српској.

- Желимо да вашу дјецу у Српској упознајемо са руским дјечијим филмовима, са умјетношћу - рекао је Курдијашов, који је и иницијатор ове манифестације.

У оквиру манифестације "Дани руског филма за дјецу" промовисане су и књиге за дјецу руских писаца.

Координатор Центра за изучавање руског језика на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву Оксана Пичугина рекла је да су представили књиге које припадају словенској традицији дјечије књижевности, а које обухватају и савремене писце.

Она је навела да ће књиге бити поклоњене Дјечијем одјељењу Матичне библиотеке у Источном Сарајеву и Центру за изучавање руског језика на Палама.

- То ће бити поклон за дјецу која ће учити руски језик у школама и другим одјељењима нашег центра у Републици Српској - изјавила је Пичугина.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да је ова манифестација доказ сарадње Амбасаде Руске Федерације у БиХ и Републике Српске, Филозофског факултета Пале, катедри за руски и српски језик, као и између Кинотека.

- Ово је једна шира сарадња која ће бити настављена дужи низ година - истакао је Југовић.

"Дани руског филма за дјецу" организује Кинотека Републике Српске у сарадњи са Фондом насљеђа руског зарубежја, Амбасадом Руске Федерације у БиХ, Телевизијом "Заједно РФ" и компанијом "Вифсаида".

Пројекције, које ће трајати до сриједе, 27. септембра, одржавају се у Културном центру.