latinica  ћирилица
25/09/2023 |  13:49 ⇒ 14:32 | Аутор: РТРС

Гуџић: Након дешавања у Бањској остао страх, не искључујем нове инциденте (ВИДЕО)

Након јучерашњих дешавања у Бањској током којих су страдале најмање четири особе на Косову се осјећа страх, поручује политички аналитичар из Грачанице Александар Гуџић, и упозорава да није искључено да ће доћи до нових инцидената, јер како истиче, "једно насиље повлачи друго".
КиМ (Фото: Tanjug - STR (STR)) -
КиМ (Фото: Tanjug - STR (STR))

Гуџић је у изјави за Косово онлајн казао да је епилог јучерашњих дешавања неколико мртвих људи, блокада Бањске, траума за оне који живе тамо и који су цео дан били у блокади и "присуствовали ратним сценама".

У оваквим ситуацијама, сви су губитници, додаје он.

- Ту нема побједника, једини губитници су грађани Косова који су јуче цијели дан били у једној врсти ванредног стања и ишчекивали шта може да се деси, и да ли то насиље и та пуцњава и пушкарање, да ли је могло да произведе сукоб ширих размјера, да се он прелије и на остале дијелове Косова. Дакле, ту нема побједника, има само губитника - рекао је Гуџић.

Поучени досадашњм искуством, указује, Срби на Косову страхују од нових инцидената и сукоба.

- Знајући све оно што је протеклих мјесеци и година радила Приштина, није искључено да дође до нових инцидената и сукоба, јер једно насиље повлачи друго насиље и тако све у круг - рекао је Гуџић.

Истиче да га није изненадила реакција, односно, одсуство реакције Кфора.

- НАТО и Кфор се понашају као легалисти и подржавају институције са свим оним манама које те институције имају, али то је нешто са чиме се суочавамо годинама, да међународна заједница, прије свега њен западни дио, има разумијевање за насиље које врши Приштина над Србима, или има оправдање за оно што Приштина годинама ради - рекао је Гуџић.

Осврћући се на то што је чак и породица погинулог косовског полицајца позвала премијера Куртија да не држи специјалце на сјеверу, већ да ствари рјешава дијалогом, Гуџић се слаже да су разговори једино ријешење.

- Дијалог је једино рационално рјешење и нешто на чему треба да инсистира Аљбин Курти, јер насиље које он спроводи на сјеверу повлачи друго насиље, то је као спирала, систем опруге, што је више притискате она у неком тренутку експлодира - закључио је Гуџић.