latinica  ћирилица
25/09/2023 |  14:23 | Аутор: СРНА

Нуждић: Максимално уозбиљити судски поступак против Дудаковића

Вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић сматра да треба максимално уозбиљити судски процес који се води пред Судом БиХ против ратног команданта Петог корпуса такозване Армије БиХ Атифа Дудаковића.
Виктор Нуждић - Фото: СРНА
Виктор НуждићФото: СРНА

- Без обзира што смо свјесни порука које нам се непосредно шаљу у смислу епилога оваквог накарадног процеса, због породица жртава које се већ осјећају понижено и изиграно, као и због тежине оптужби које се Дудаковићу стављају на терет, ово суђење треба максимално уозбиљити и престати са досадашњом праксом, народски речено, "жмирења на једно око" - изјавио је Нуждић Срни.

Нуждић је указао да су подршка највиших бошњачких функционера, али и јавности у Ф БиХ коју Атиф Дудаковић, као и чињеница да држи мотивационе говоре кад год му се укаже прилика за то, неки од показатеља на који начин надлежне правосудне институције у БиХ, али и оптужени, доживљавају поступак који се води за најтеже злочине почињене над Србима у љето и јесен 1995. године.

Он је подсјетио да је Републички центар у низ наврата упозоравао на чињеницу да је ријеч о страшним злочинима над Србима у западнокрајишким општинама, као и етничком чишћењу у некада најкомпактнијем српском етничком простору.

- Упозоравали смо, такође, и на бројне контроверзе које од почетка прате ово суђење, на несувисла објашњења и оправдања зашто се са рочиштима одуговлачи, као и на опште неповјерење које влада када је ријеч о односу Суда и Тужилаштва БиХ према српским жртвама, у чију објективност смо се могли увјерити и претходних дана - закључио је Нуждић.

Пред Судом БиХ за данас је заказан наставак суђења некадашњем команданту Петог корпуса такозване Армије БиХ Атифу Дудаковићу и још 15 припадника и команданата тог корпуса за злочине над српским цивилима и војницима на подручју Крајине.

Против Алета Хоџића предмет је раздвојен након што је Суд БиХ добио налаз тимског вјештачења.

Оптужница их терети за убиство више од 300 Срба, међу којима највише цивила, углавном старије доби, као и војника који су се предали или били заробљени.

Пети корпус такозване Армије БиХ под командом Дудаковића, заједно са припадницима Хрватске војске одговоран за етничко чишћење више од 120.000 Срба са подручја западнокрајишких општина иза којих су остали само лешеви, масовне гробнице и спаљена српска земља.