latinica  ћирилица
25/09/2023 |  15:25 | Аутор: СРНА

Послодавци из Словеније се представили тражиоцима посла из БиХ

Завод за запошљавање Словеније у сарадњи са амбасадом ове земље у БиХ организовао је данас у Сарајеву догађај на којем се 50 послодаваца из Словеније из различитих дјелатности представило тражиоцима посла из БиХ.
Радник - Фото: РТРС
РадникФото: РТРС

Овај догађаја организован је како би се послодавцима из Словеније омогућило да се упознају за потенцијалним кандидатима за посао, као и да се кандидати упознају са правима и обавезама из радног законодавства у складу са закљученим Споразумом о запошљавању радника из БиХ у Словенији.

Анка Роде из Завода за запошљавање Словеније навела је да су овој земљи потребни радници у свим дјелатностима, подсјећајући да је у Словенији у претходној години било 18.000 радника из БиХ.

"Тражимо раднике у здравству, социјалној заштити, грађевинарству. Тражимо вариоце, грађевинаре, тесаре и куваре", рекла је Роде.

Према њеним ријечима, прије десетак дана је у Словенији објављена Одредба о професијама која омогућава да радник одређеног занимања може доћи у Словенију и добити радну дозволу у року од 10 дана.

"Ко год жели да дође у Словенију и има послодавца са намјером да се отклањају посљедице поплава и катастрофалних несрећа из августа, може на бази интервентног закона за отклањање посљедица добити радну дозволу у 10 дана", рекла је она новинарима у Сарајеву.

Амбасадор Словеније у БиХ Дамијан Седар нагласио је да ова земља има позитивно искуство са стручним кадром из БиХ, који се у овој земљи уважава.

Након Сарајева, овакви догађаји биће одржани у Бањалуци, Зеници и Тузли.