latinica  ћирилица
25/09/2023 |  15:29 ⇒ 15:33 | Аутор: ТАНЈУГ

Мала лавица у Зоолошком врту Палић у критичном стању (ФОТО)

Мала лавица која је примљена у четвртак у Зоолошки врт Палић налази се у лошем стању, већ четврти дан је критично и ветеринари се боре за њен живот.
Младунче лава (Фото: EPA-EFE/DAN HIMBRECHTS/илустрација) -
Младунче лава (Фото: EPA-EFE/DAN HIMBRECHTS/илустрација)

Како је саопштено на Фејсбук страници Зоо врта, животиња је дехидрирана, слаба и неухрањена.

- Одмах по пријему видјели су се сљедећи проблеми - лоша крвна слика, упале у организму, анемија, била је пуна паразита, испод репа је имала рану која је већ инфицирана и очигледно је била у боловима - наводи се у саопштењу.

Лавица је, како се додаје, одмах прегледана (ултразвук, лабораторијски прегледи крви и урее, тестови) и примила је ветеринарску терапију (инфузију, витамине, различите врсте ињекција за јачање, против болова и против упала).

- По реакцији на месо, дјелује да никада раније није добијала месо као храну. Послије дате терапије, почела је сама да једе, али дјелује да црева и желудац нису у стању да варе тј. прераде храну и нема столицу. У овој генерално лошој ситуацији може да се деси да и други органи откажу, као што су бубрези и јетра - истиче се у саопштењу.

Такође, додаје се, рендгенски снимци су показали да лавица има и сломљену бутну кост на лијевој нози, а на десној нози дјелимични прелом, па је упркос опасности од увођења у анестезију, јутрос оперисана.

Због повреда костију, она ће и након операције морати да се држи у што мањем простору да би мировала и да би кости могле да јој зарасту.

- Због опште слабости организма не можемо је стално држати под благом седацијом, већ је потребно физички јој ограничити кретање. Најважније у овом тренутку је да се лавица стабилизује и опорави, а након тога ћемо заједно са другим државним органима наћи најбоље ријешење за њу - саопштио је Зоолошки врт.