latinica  ћирилица
25/09/2023 |  15:49 ⇒ 15:49 | Аутор: СРНА

Мркајић: Странци су главни генератори проблема у БиХ

Савјетник предсједника Републике Српске Марко Мркајић рекао је да нема суверене БиХ, нити јаке Републике Српске све док овдје столују стране судије и такозвани високи представници.
Марко Мркајић - Фото: РТРС
Марко МркајићФото: РТРС

- Да је БиХ заиста суверена, како то свакодневно понављају политички представници бошњачког народа, онда би одлуке доносили домаћи демократски и легално изабрани званичници, а не неки туристи и стране судије - нагласио је Мркајић.

Он је рекао да нема суверенитета у протекторату и колонији званој БиХ све док дио међународне заједнице не почне да поштује демократски изабрану власт и док политички представници три конститутивна народа не преузму одговорност за БиХ и своје становништво.

- Тај колонијални приступ у Републици Српској неће и не може никада заживјети, јер Република Српска има своје политичке представнике који су легално изабрани на изборима, којима је народ указао своје повјерење и од којих очекују да доносе одлуке. Бирачи у Републици Српској повјерење нису указали ни страним судијама нити тамо неком држављанину Њемачке, нити желе да они одлучују у БиХ - рекао је Мркајић.

Ако политичари у ФБиХ пристају да о судбини њиховог народа одлучују странци који су у БиХ у пролазу и тај свој боравак у овој земљи дебело наплаћају, истакао је Мркајић, Република Српска им неће правити проблем али исто тако морају да схвате да српски народ има свој став који је јасан, а то је да нису ничији колонисти.

- Само постојање Канцеларије високог представника и страних судија у Уставном суду наноси штету и угрожава суверенитет БиХ. Нема суверенитета ако смо протекторат и колонија, а колонија није ништа друго него територија којом управљају странци. Све што се протеклих мјесеци дешавало у БиХ само је потврда да смо колонија, а наметање разних закона и употреба бонских овлашћења доказ више за ову тврдњу - рекао је Мркајић.

Он је навео да су главни генератори проблема у БиХ странци који желе да виде слабу Републику Српску, без имовине, без институција, без свог језика и писма, а јаку централизовану БиХ чиме би испунили недосањани сан једног од конститутивних народа у БиХ - Бошњака.

Због тога, рекао је Мркајић, српски народ никада не смије да заборави посљедње ријечи Стефана Немање на самртничкој постељи које је записао његов син Растко /Свети Сава/ а гдје је јасно указао шта значи земља и имовина: "Народ који нема своју земљу не може се назвати народом. Народ чини земља... Зато узмите своју земљу на дланове и не испуштајте је никада и ни за шта из својих руку, јер сте са том грудом земље у руци народ, а без те груде, празних шака, само скитнице међу народима".