latinica  ћирилица
25/09/2023 |  16:32 ⇒ 26/09/2023 | 14:17 | Аутор: РТРС

Додик: Има помака; Пакет на бази од 14 приоритета усвојен (ФОТО/ВИДЕО)

Пакет који смо направили на бази од 14 приоритета, усвојен је. Радили смо и на Берлинском процесу, договорено је да се то заврши, рекао је предсједник СНСД-а Милорад Додик након координационог састанка партнера у власти на нивоу БиХ СНСД-а, ХДЗ-а БиХ и странака "Тројке".
Милорад Додик - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милорад ДодикФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Ништа у готовости нисмо направили да иде на одлучивање, али има помака. Пакет који смо направили на бази од 14 приоритетеа, усвојен је. Радили смо и на Берлинском процесу, договорено је да се то заврши - истиче Додик.

Како он наводи, Централна изборна комисија је веома сумњиво изабрана, закон није поштован.

- На том питању радимо, око изборног закона. Потребно је измијенити Изборни закон како би се дошло до промјене чланова ЦИК-а. Сматрамо да ће кроз нову реформу система бити нових дефиниција. Сматрамо да Дом народа на нивоу БиХ треба да буде укључен - додаје Додик.

Истиче да што се тиче Суда БиХ, годинама се упозорава на чињеницу да ни Суд ни Тужилаштво нису легитимно формирани.

- Имамо договор да да се на нивоу Суда БиХ треба формирати апелационо вијеће. Суд и Тужилаштво БиХ су формирани нелегалним активностима високог представника. Разговарамо и видимо врсту опструкције када је у питању Суд. Треба одржати атмосферу разговора, имамо топлу атмосферу. Ми морамо да испоручимо резултат када је у питању Уставни суд - каже Додик.

Додаје да није оптимиста када је ријеч о Европској унији.

- Ми не прихватамо да неко оде у Генералну скупштину УН-а и износи своје личне ставове. Нећемо то више да гледамо, ако неко презентује политику, мора да се усагласи. Апелујем да се то не ради - наводи Додик.

Цијелу конференцију за новинаре, погледајте овдје: