latinica  ћирилица
25/09/2023 |  18:25 ⇒ 18:32 | Аутор: sputniknews.com

Захарова: Курти жели да спроведе етничко чишћење Срба на Косову

Заоштравање ситуације на Косову, које је довело до крвопролића, посљедица је политике "премијера" самопроглашене републике Аљбина Куртија која има за циљ да распламса сукоб и очисти територију покрајине од Срба, изјавила је званична представница Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.
Марија Захарова (Фото: МИД России) - Фото: Facebook
Марија Захарова (Фото: МИД России)Фото: Facebook

Јучерашње крвопролиће је директна и непосредна посљедица курса Куртија са циљем распламсавања сукоба и чишћења територије региона од Срба - наводи се у коментару Захарове, објављеном на сајту руског МИП-а.

- Његови покушаји да ескалацијом ситуације изазове додатни притисак Запада на руководство Србије како би натјерао Београд да призна независност Косова стална су игра са ватром, која је, како видимо, прескупа и доводи цијели регион Балкана до опасне ивице - додала је Захарова.

Она је истакла да је тзв. косовска полиција систематски изводила казнене операције против српске заједнице и да се није бавила искључиво застрашивањем грађана.

- Постоји директна пријетња од наставка етничког чишћења, које су раније практиковали албански екстремисти на Косову - нагласила је Захарова.

Увјерени смо, додаје она, да се пут стабилизације и дугорочног рјешења на КиМ одвија искључиво кроз свеобухватну примјену темељне резолуције Сјавета безбједности УН 1244 и Бриселских споразума Београда и Приштине из 2013. и 2015. године.