latinica  ћирилица
25/09/2023 |  18:37 ⇒ 26/09/2023 | 07:24 | Аутор: РТРС

Да ли је и насиље у Бањској по сценарију Запада? (ВИДЕО)

Срби са Космета и у ову ноћ улазе у страху и неизвјесности. Код Бањске је пронађено још једно тијело, чиме је број жртава у јучерашњм оружаном сукобу повећан на пет. Погинула су четворица Срба и један припадник тзв. косовске полиције. Српска листа тражиће истрагу јер наводе да су бар двојица Срба убијена након што су се предали.
КиМ (Фото: Tanjug - STR (STR)) -
КиМ (Фото: Tanjug - STR (STR))

Око села и манастира и даље је распоређен велики број Куртијевих полицајаца. Вјерници из Новог Сада, који су од недјеље били у манастиру Бањска напустили су га у пратњи Еулеска.

У село Бањска у општини Звечан, не може се ући ни изаћи. Сви прилази су блокирани јаким приштинским полицијским снагама. Административни прелази Јариње и Брњак проходни су искључиво у смјеру централне Србије.

Предсједник Србије Александар Вучић поручио је да није могуће оправдати убиство албанског полицајца, али да су се Срби побунили не желећи да трпе вишемјесечни терор Аљбина Куртија.

- Аљбин Курти је једини кривац, Аљбин Курти је једини који жели сукобе и рат, ниједан други човек не жели сукобе и рат осим Аљбина Куртија. Његова је животна жеља да нас увуче у рат са НАТО-ом, и ниједну другу жељу нема - рекао је Вучић.

Истог става је министар одбране Србије. Каже да је ситуација за Србе на Косову и Метохији немогућа и позива КФОР да се активније укључи у заштити Срба.

- Политика Аљбина Куртија, он сам лично је искључиви кривац за све оно што се дешава на КиМ. А од КФОР-а очекујемо далеко активнију улогу а не да се дозвољава лов на Србе до истребљења посљедњег од њих - истиче Милош Вучевић министар одбране Србије.

Подршка Србији стигла је од званичника Републике Српске. За предсједника Милорада Додика немили догађај није терористички напад, како Приштина а ,како каже, и неки из БиХ покушавају да прикажу.

- То није тероризам. То је сплет околности које су произведене неријешеним проблемима који су тамо генерисани годинама, које користи сада Курти у смислу да жели да ријеши проблем како он мисли да треба да ријеши. Не жели да формира ЗСО и то је већ 10 година прави притисак и само је било питање времена када ће доћи - истакао је Додик.

Српски члан Предсједништва Жељка Цвијановић сматра да су умјесто Заједнице српских општина, Срби од Куртија добили свакодневна хапшења, малтретирања, пребијања и рафалну паљбу на малољетну дјецу која обиљежавају православне празнике.

- Неограничено је лицемјерје појединих западних земаља које мјесецима прећутно, а неки чак и отворено, одобравају Куртијев терор над Србима - додала је она.

О свему је Вучић упознао руског амбасадора Боцан Харченка, који је рекао да међународни актери ништа не предузимају против Куртија док се угњетавање Срба на Космету наставља.Боцан Харчено је истакао да Запад охрабрује Приштину у овим активностима."

- А да је то евидентно управо је показао овај напад Куртиејвих специјалаца свега неколико дана након говора Вучића у Уједињеним нацијама, гдје је јасно упозорио читав свијет на шта су све спремне привремене власти у Приштини.

- Откако су ЕУ и САД почетком јуна издали саопштење у којем осуђују једностране акције тзв. владе Косова, забиљежен је пораст напада на Србе у нашој јужној покрајини за више од 50 одсто. Иако не постоји ниједан рањени, ухапшени нити повријеђени Албанац, за ситуацију на Космету оптужују се и Београд и Приштина - рекао је Вучић током говора у УН-у.

Зато је симптоматичан овај сукоб у Бањској и до зуба наоружани Куртијеви специјалци? Бољи познаваоци прилика на Косову и Метохији упозоравају да би се слични сукоби могли поновити.

- Знајући све оно што је протеклих мјесеци и година радила Приштина није искључено да дође до нових инцидената и сукоба, јер једно насиље повлачи друго насиље - сматра Александар Гуџић политички аналитичар.

Предраг Рајић политички аналитичар, сматра да то што се јуче десило није и неће бити изолован инцидент док год су специјалне јединице РОСУ на сјеверу КиМ.

Предсједник Србије Александар Вучић састаће се сутра са амбасадорима земаља Квинте и шефом делегације Европске уније, како би их упознао са ситуацијом на Косову и Метохији.