latinica  ћирилица
25/09/2023 |  18:41 ⇒ 18:42 | Аутор: СРНА

Гогановић: ЕУФОР не распоређује додатне јединице

ЕУФОР не распоређује додатне јединице у БиХ, како то преносе поједини медији, него је ријеч о редовној вјежби "Брзи одговор 2023", изјавио је замјеник министра одбране у Савјету министара Александар Гогановић.
Александар Гогановић (Фото: Фејсбук/Александар Гогановић) -
Александар Гогановић (Фото: Фејсбук/Александар Гогановић)

- ЕУФОР је сам недавно оцијенио да је безбједносна ситуација у БиХ стабилна и сагласан сам са том њиховом оцјеном, нарочито када узмемо у обзир да ЕУФОР има једини мандат да оцјењује безбједносну ситуацију у БиХ. Пошто је безбједносна ситуација стабилна нема потребе за распоређивањем додатних јединица ЕУФОР-а у БиХ - рекао је Гогановић.

Он је нагласио да је у овом случају ријеч о редовној, планској вјежби ЕУФОР-а, истичући да нема потребе за дизањем панике и тензија.

- Сарадња са ЕУФОР-ом је на високом нивоу и званични став Републике Српске је да подржавамо продужење њихове мисије у БиХ - додао је Гогановић.

Годишња вјежба "ЕУФОР брзи одговор 2023" почела је 11. и траје до 29. септембра.
У вјежби учествују војници из 22 државе учеснице мисије Еуфора, које ће привремено ојачати састав Еуфора тако што ће послати резервне снаге које су тренутно у приправности у тим земљама.

Сврха ове вјежбе је јесте да се покаже спремност Еуфора и потврди његова стална подршка у одржавању безбједног и стабилног окружења у БиХ.