latinica  ћирилица
25/09/2023 |  18:44 ⇒ 20:31 | Аутор: РТРС

Референдум да се 9.јануар слави као Дан Републике уписан златним словима у историји Српске (ВИДЕО)

На данашњи дан прије седам година у Српској је одржан референдум. Упркос атацима политичког Сарајева и Уставног суда БиХ, тог 25. септембра 2016. грађани су готово стоодстотно рекли ДА на референдумско питање: Да ли подржавате да се 9. јануар обиљежава и слави као Дан Републике?
Референдум - Фото: РТРС
РеферендумФото: РТРС

Овај референдум и данас се сматра побједом демократије. Осујећено је оспоравање уставноправног положаја Републике Српске и њеног Дејтоном загарантованог права.

На референдумско питање "Да ли подржавате да се 9. јануар обиљежава и слави као Дан Републике Српске", ДА је заокружило више од 99, 8 одсто грађана од укупног броја изашлих.

Тачно прије седам година - грађани су рекли јасно историјско "ДА" за очување 9. јануара као Дана Републике Српске, али и њене постојаности и суверенитета. Била је то порука свима који атакују на значајан датум за Републику Српску, да то неће дозволити.

И тада, као и данас постојало је правно и политичко насиље над Репбуликом Српском, а референдум је био одговор српског народа на то, поручује предсједник Милорад Додик.

- Датум када је одржан референдум на којем су грађани одговарали на питање "Да ли подржавате да се 9. јануар обиљежава и слави као Дан Републике Српске", те његова улога и значај за српски народ остаће уписани златним словима у славној историји Републике Српске - поручио је Додик.

Историјски гледано, али значајно за будућност јесте то што је Српска прије седам година ушла у ред земаља које су спровеле референдум, присјећа се професор уставног права Синиша Каран.

- Референдум је тада а и данас у ово турболентно вријеме показује и показаће да је коначна одлука коначна и обавезујућа и увијек ће бити обавезујућа и највећа о најважнијим питањима Републике Српске - њеног статуса положаја с ким ће да живи о њеним симболима , одлучиваће народ и грађани Републике Српске - истакао је Каран.

Притиска је било и прије референдума, а и послије. Тужбе које су подношене против организатора, пале су.

Подсјећамо, повод за референдум 2016-те било је проглашавање неуставним појединих одредаба Закона о празницима Републике Српске. Селективне одлуке и наметања Уставног суда БиХ, створили су уставоправну и политичку подлогу за расписивање референдума, сагласни су и званичници и правни стручњаци у Српској.