latinica  ћирилица
25/09/2023 |  19:52 ⇒ 19:58 | Аутор: РТРС

Луткарско позориште из Израела извело представу за одрасле "11:11 п.м."

Луткарско позориште из Израела извело је вечерас представу за одрасле "11:11 П.М." на Међународном фестивалу професионалних луткарских позоришта "Лут фест" у Културном центру Источно Ново Сарајево.
Луткарско позориште - Фото: СРНА
Луткарско позориштеФото: СРНА

Извршни продуцент "Лут феста" Александра Митрић Штифанић рекла је Срни да је другог дана 24. Међународног фестивала наступило ово израелско позориште, које је на многим свјетским позоришним фестивалима освајало престижне награде.

- Ријеч је о визуелном позоришту у коме се глумци играју са предметима, луткама и својим тијелом готово без ријечи, јер је ова позоришна група развила веома личан сценски језик. Чланови Позоришне дружине чине људски мозаик представника разноликог становништва Израела, Јевреја и Арапа- рекла је Штифанићева.

Представа говори о човјеку који сједи док пред њим пролазе слике цијелог живота, поиграва се сјећањима на изазове, неуспјехе, интимност и дистанцирање.

Штифанићева је истакла да у представама глумци овог позоришта користе невербалне облике комуникације без ријечи, користе визуелна средства, предмете, лутке, силуете, мултимедију, плес и оригиналну музику, па вишејезична публика може заједно да ужива и да комуницирају.

Она каже да у представи нема линеарне приче, да је режисер Пабло Аријел радио на овој представи са идејом да представи лично путовање након промјена и прекретница у сопственом животу посљедњих година, укључујући растанак од родитеља, рођење унучади, демонтажу и поновну изградњу животних оквира.

- Свака епизода у представи може имати различите интерпретације, а укључује универзалне симболе који одјекују и додирују приватна искуства свих у публици. Алузије и асоцијације, поруке и стимулације које уметник износи, омогућавају публици да има неке `захвате` који се односе на сопствени живот. Тако публика постаје дио представе - навела је извршни продуцент "Лут феста".

Глумци у овој јединственој представи су Никол Малер, Густаво Бустаманте и Пабло Аријел, музику је компоновао Густаво Бустаманте, кореографију потписује Никол Малер, а сценографију Дана Меаден.

У оквиру пратећег програма данас поподне одржано је и Мастер клас предавање "Очигледни театар", чији су аутори професори из Бугарске Боњо Лунгов и Константин Каракостов, са подтемом "Разлика између изградње сценског лика у живом плану и са лутком".

- Те разлике су велике, а једна од важнијих свакако јесте трансформација која се користи у луткарском позоришту, што далеко више дјелује на емоције гледаоца. Луткари кристе хиперболе и метафоре, тако да они са много више покрета имају и могућност да све изгледа другачије него када је драмски наступ у питању - појашњава Каракостов за Срну.

Према његовим ријечима, поента је у томе да луткари имају много више слободе од драмских глумаца када су креативност и импровизација на сцени у питању.

У Културном центру Источно Сарајево јутрос је за малишане у Источном Сарајеву репризирана представа "Вук и седам јарића" Позоришта лутака Ниш, којом је синоћ отворен 24. "Лут фест", док је част да званично отвори Фестивал припала професору Лунгову, лауреату "Сребрне плакете града Источно Сарајево" и предсједнику стручног жирија Фестивала.

У Културном центру Источно Ново Сарајево за сутра је у 10.00 часова планирана представа "Не чекај ме..." позоришта из Нанта у Француској, а у 18.00 часова Позориште лутака "Пинокио" из Београда извешће представу "Малчић Палчић".

За сутра је предвиђен и богат пратећи програм у коме ће у Зворнику позориште "Тулевски" из Естоније одиграти представу "Мала дрвена кућа", у Спортској дворани у Војковићима – Касиндо ће бити изведена "Луткарско музичка заврзлама о љубави" Луткарске сцене "Пепино" из Ниша и "Форум театра" Источно Сарајево, те креативна радионица "Форум театра" "Импровизоване лутке".