latinica  ћирилица
25/09/2023 |  19:59 ⇒ 20:00 | Аутор: СРНА

У манастиру Бањска ништа није пронађено што може да компромитује светињу

Његово преосвештенство епископ рашко-призренски Теодосије посјетио је данас манастир Бањску, гдје се монашки живот стабилизује, а игуман Данило га је упознао о јучерашњим дешавањима и о томе да полиција самопроглашеног Косова приликом увиђаја није пронашла ништа што би могло да компромитује ову светињу и братство.
Манастир Бањска - Фото: РТРС
Манастир БањскаФото: РТРС

Из Епархије рашко-призренске саопштено је да су током дана Еулекс и полиција дошли у манастир да изврше увиђај, али у конацима и цркви, унутар зидина манастира, нису пронашли ништа што би могло да компромитује манастир и братство.

Како се наводи, у манастиру нису пронађени никакви трагови крви, а за све вријеме дешавања на том простору није било жртава.

Епархија наводи да је обављен и разговор са поклоницима, који су потом у пратњи полиције и Еулекса, преко прелаза Јариње отпутовали својим кућама.

- Игуман Данило је приликом претреса манастира, Еулексу и полицији самопроглашеног Косова показао све просторије конака, из чега су могли видјети да монаси и поклоници ни на какав начин нису учествовали у трагичним збивањима - наводе из Епархије.

Епископ Теодосије позвао је све на смиривање напетости и очување мира одржавајући контакт са Кфором, Еулексом и амбасадорима Квинте, ради заштите православних светиња и вјерника.

- Црква остаје чврсто опредељена и ангажована у решавању свих проблема на Косову и Метохији мирним путем и дијалогом, осуђујући сваки вид претњи и насиља - поручили су из Епархије.

У село Бањска у општини Звечан јуче је дошло до сукоба и том приликом убијено је четворо Срба и један припадник полиције.

Епархија рашко-призренска саопштила је јуче да је група наоружаних маскираних људи упала блиндираним возилом у манастир Бањска, при чему су провалили закључану манастирску капију. У манастиру се у том тренутку налазила група поклоника из Новог Сада са игуманом Данилом и братством манастира.