latinica  ћирилица
26/09/2023 |  07:56 ⇒ 12:31 | Аутор: sputniknews.com

Бијела кућа: Имамо средстава за војну помоћ Кијеву за још неколико недјеља

Сједињене Америчке Државе имају средстава за војне испоруке Украјини за још неколико недјеља, даља помоћ може бити под доведена у питање без одлуке Конгреса о додатним издвајањима, изјавио је координатор стратешких комуникација у Савету националне безбједности при Бијелој Кући Џон Кирби.
Тенкови Абрамс (Фото: EPA/Marcin Bielecki POLAND OUT) -
Тенкови Абрамс (Фото: EPA/Marcin Bielecki POLAND OUT)

Он је у интервјуу Си-Ен-Ен-у позвао законодавце да пожуре са издвајањем 24 милијарде долара, док се на фронту, према његовим тврдњама, задржавају повољни услови за контраофанзиву Оружаних снага Украјине.

Кирби је додао да се на испоруке оружја Украјини негативно може одразити и "шатдаун", обустава активности федералне владе јер Конгрес није одобрио комплетан буџет за 2024. финансијску годину или краткорочни. Таква ситуација је могућа већ 1. октобра.

- Кад дође зима, објема војскама биће отежано маневрисање, дејствовање. Зато ми желимо да их снабдијемо (Оружане снаге Украјине) свим неопходним, док се на копну задржавају повољни услови - сматра Кирби.

Истовремено, он је потврдио да је у Украјину стигла прва партија америчких тенкова "абрамс", а нове испоруке ових возила планиране су наредних недјеља.

Раније је готово 30 конгресмена републиканаца у писму, чију је копију добио "Вол стрит џурнал", обавијестило Бијелу кућу да одбијају захтјев за издвајање 24 милијарде долара за потребе Кијева.

Крајем августа Бијела кућа тражила је од Конгреса средства која би покрила потребе федералне Владе у току усаглашавања комплетног буџета за 2024. финансијску годину.

Краткорочни буџет је осмишљен да спречи обуставу рада Владе због исцрпљивања средстава. Такозвани "шатдаун" могућ је већ 1. октобра, када у САД почиње нова финансијска година. Привремени буџет треба да буде усвојен до 30 септембра.