latinica  ћирилица
26/09/2023 |  09:14 ⇒ 11:11 | Аутор: РТРС

Павловић: Шмит се лажно представља; Српска се не смије одрећи слободе (ВИДЕО)

Кристијан Шмит очигледно нема проблема да се лажно представља, али Срби не смију дозволити да он спроводи своју политику, рекао је у нашем Јутарњем програму директор Центра за друштвено-политичка истраживања Републике Српске Душан Павловић.
Душан Павловић, гост Јутарњег програма - Фото: РТРС
Душан Павловић, гост Јутарњег програмаФото: РТРС

Центар за друштвено-политичка истраживања Републике Српске објавио је податке који сугеришу да је Кристијан Шмит настојао да рехабилитује нацисту пилота Вернера Молдерса којег је одликовао Адолф Хитлер.

Павловић је истакао да су Центар и његовори сарадници пребацили фокус на Кристијана Шмита који се овдје представља на разне начине.

- Дошли смо до података који су важни за наш регион због тешке прошлости које смо имали у 20. вијеку. Сагледали смо контекст - каже Павловић.

Истиче да велике силе фактички не мијењају своје позиције.

- Када говоримо о документу који смо пустили у јавност, можемо видјети процесе које Њемачка спроводи у овом дијелу Европе. У Другом свјетском рату жељели су да подијеле Србе, дозволили су и одоворрни су за геноцид. И Њемачка и још неки велики "играчи" српски народ гледају у цијелини као проблем и онда га дијеле на мање проблеме - појаснио је Павловић.

Навео је да је њемачка Влада послала човјека у БиХ који нема легитимитет да буде високи представник.

- То што је он покушао да рехабилитије Молдерса је само врх леденог бријега. Он припада структури која баштини нацистичке традиције и то су чињенице. Шмит је полагао вијенце на скуповима нациста - каже Павловић.

Нагласио је да је само мали број нацистичких функционера био на суђењу након Другог свјетског рата, те додао да то мало ко зна.

- Шмит и данас жели да Хрвате и Бошњаке окрене против Срба - изјавио је Павловић.

Павловић наглашава да Шмит нема проблема да сарађује и са лобистима.

- Док је био министар пољопривреде у Њемачкој, мимо праксе лобирао је за употребу канцерогених пестицида. Значи, склон је сарадњи са лобистичким организацијама. Ово су све њемачки подаци - јасан је Павловић.

Каже да је тадашњи канцелар Ангела Меркел оштро критиковала понашање Кристијана Шмита.

Истакао је да се Срби не смију одрећи слободе.

- Република Српска је 9. јануара 1992. године настала као одговор да нећемо дозволити нови геноцид. Немамо право да се одрекнемо слободе због жртава из Другог свјетског рата - навео је Павловић.

Поручио је да Шмит нема право да смјењује српске функционере.

- Његов посао је да рјешава српско питање како то одговара њемачкој политици, а то не смијемо дозволити - рекао је Павловић.