latinica  ћирилица
26/09/2023 |  09:30 ⇒ 09:32 | Аутор: ТАНЈУГ

Више од 13,5 хиљада људи ушло у Јерменију из Нагорно-Карабаха

Више од 13,5 хиљада људи је већ ушло у Јерменију из азербејџанског региона Нагорно-Карабаха, саопштиле су данас јерменске власти.
Избјеглице из Нагорно Карабаха (Фото: EPA-EFE/NAREK ALEKSANYAN) -
Избјеглице из Нагорно Карабаха (Фото: EPA-EFE/NAREK ALEKSANYAN)

Све већи број етничких јерменских избјеглица бјежи из Нагорно-Карабаха након што је Азербејџан прошле недјеље заузео спорни регион у којем као већина живи око 120.000 етничких Јермена.

- До 8:00 часова 26. септембра, у Републику Јерменију је из Нагорно-Карабаха ушло 13.550 интерно расељених лица. Подаци о регистрацији њих 11.000 су већ обрађени, а разлози 2.550 људи се још разјашњавају - наведено је у саопштењу јерменске владе на друштвеним мрежама, преноси агенција РИА Новости.

Влада Јерменије је саопштила да ће свим грађанима који немају унапред одређено мјесто становања бити обезбијеђен одговарајући смјештај .

Јерменија је спремна да прихвати све етничке Јермене, сународнике који намјеравају да оду из Нагорно-Карабаха, изјавио је раније јерменски премијер Никол Пашињан у обраћању нацији.

Око 120.000 Јермена из Нагорно-Карабаха планира да оде у Јерменију јер не желе да живе у саставу Азербејџана и плаше се етничког чишћења, саопштио је савјетник председника отцијепљеног непризнатог региона Давид Бабајан.

Бабајан је саопштио за Ројтерс да Јермени не желе да живе у саставу Азербејџана и да ће 99,90 одсто њих због тога напустити Нагорно-Карабах.