latinica  ћирилица
26/09/2023 |  11:10 ⇒ 11:13 | Аутор: ТАНЈУГ

Трудо: Велика срамота присуство украјинског припадника СС дивизије у парламенту

Чињеница да је у канадски парламент позван Украјинац који се борио у нацистичкој јединици у Другом свјетском рату је "велика срамота" за Канаду, саопштио је премијер Џастин Трудо.
Џастин Трудо (Фото: EPA-EFE/FILIP SINGER) -
Џастин Трудо (Фото: EPA-EFE/FILIP SINGER)

Јарослав Хунка (98) добио је овације након што га је предсједник Доњег дома Ентони Рота назвао "херојем" током посјете украјинског предсједника Володимира Зеленског у петак, преноси Би-Би-Си.

Рота је саопштио да му нису биле познате Хункине везе са нацистима и да је погријешио кад га је позвао да присуствује догађају.

Предсједник Доњег дома канадског парламента суочава се с позивима да поднесе оставку због тога, а Трудо је јуче новинарима признао да је "изузетно узнемирујуће то што се догодило".

- Ово је нешто што је велика срамота за парламент Канаде и самим тим за све Канађане - додао је Трудо.

Инцидент се догодио у петак, када се у парламенту обратио украјински предсједник Володимир Зеленски. Хунка је сједио на галерији Доњег дома када је Рота показао на њега и саопштио да је ријеч о човјеку који је украјински и канадски херој и да му захваљују за сву његову службу.

Присутни у сали одговорили су аплаузом.

Хиљаде Украјинаца борило се на њемачкој страни током рата, али милиони других служили су у совјетској Црвеној армији.

Хунка је током Другог свјетског рата служио у 14. Вафен-СС гренадирској дивизији, такође познатој као дивизија Галиција - добровољној јединици састављеној већином од етничких Украјинаца под нацистичком командом.

Припадници дивизије оптужени су за убиства пољских и јеврејских цивила иако суд није прогласио јединицу кривом за ратне злочине, наводи Би-Би-Си и додаје да је јединица преименована у Прву украјинску дивизију прије предаје западним савезницима 1945. године.