latinica  ћирилица
26/09/2023 |  11:16 ⇒ 11:21 | Аутор: СРНА

Минск тражи извињење Отаве због величања украјинског нацисте

Минск је затражио званично извињење Отаве истичући да аплаудирање и проглашавање херојем Украјинца, који је служио у нацистичким "Вафен" СС јединицама Адолфа Хитлера током Другог свјетског рата, није случајност већ "квинтесенција или суштина" дугогодишње политике Канаде.
Министарство спољних послова Бјелорусије (Фото: Wikimedia Commons) -
Министарство спољних послова Бјелорусије (Фото: Wikimedia Commons)

- Бјелорусија, која је изгубила сваког трећег грађанина у Другом свјетском рату, огорчена је и дубоко увријеђена снимком одавања почасти ветерану СС дивизије "Галиција" у Доњем дому канадског парламента - саопштило је Министарство спољних послова Бјелорусије.

Јарослав Хунка /98/, бивши припадник СС 14. галицијске дивизије, добио је овације у сали током посјете украјинског предсједника Владимира Зеленског у петак, 22. септембра.

Након што је овај догађај изазвао бијес јеврејских организација, кабинет премијера Џастина Трудоа кривицу је свалио на предсједника парламента Ентонија Рота, рекавши да они нису знали за прошлост Хунке.

Рота је рекао да је тек "накнадно постао свјестан чињеница" и да се каје због своје одлуке да Хунку прогласи "украјинским и канадским херојем".

Минск, међутим, сматра да "овакав циничан однос према сјећању на хиљаде невиних жртава нацизма није случајност, како то сада покушавају да прикажу организатори овог шоуа".

- То је својеврсна квинтесенција дугогодишње досљедне политике власти Канаде и низа земаља колективног Запада који прикривају и ублажавају нацистичке злочинце и намјерно одобравају покушаје прекрајања историје - саопштило је Министарство спољних послова Бјелорусије.

Бјелорусија је саопштила да очекује "званично извињење" руководства Канаде, а у међувремену је затражила од "међународних и јавних организација, удружења и фондација које обиљежавају сјећање на жртве Другог свјетског рата дају одговарајућу правну и моралну оцјену овог инцидента", преноси Раша тудеј.