latinica  ћирилица
26/09/2023 |  13:01 ⇒ 13:06 | Аутор: ТАНЈУГ

Почело снимање филма о Дражену Петровићу

Редитељ Данило Шербеџија почео је снимање филма "Нешто јаче од мене - прича о Дражену Петровићу", а премијера је планирана за 22. октобар 2024. године када би чувени кошаркаш прославио свој 60. рођендан, пише на сајту Хрватског аудио визуелног центра (ХАВЦ).
Дражен Петровић (Фото: EPA-EFE/ANTONIO BAT) -
Дражен Петровић (Фото: EPA-EFE/ANTONIO BAT)

Петровића (1964-1993) игра млади глумац Домагој Нижић, а као дејчака Тонко Стошић, ученик седмог разреда, док је Шербеџија снимање филма почео у петак у Шибенику "након опсежних припрема", према сценарију Ивана Турковића-Крњака, наводи ХАВЦ.

- Прича филма ће обухватити све важније фазе живота, од дјетињства и одрастања у Шибенику, бриљантне кошаркашке каријере у Еуропи и САД-у, ратног периода, романтичних веза, све до трагичне смрти у аутомобилској несрећи 1993. године - каже се о филму.

Како је најављено, Драженову мајку глумиће Зринка Цвитешић, оца Јолета Петровића српски глумац Драган Мићановић, старијег брата Александра Петровића ће као дјечака играти Шибенчанин Ловре Танфара.

Цвитешић је рекла да јој "кроз улогу мајке најважније показати како су брига, љубав, одгој и подршка најважнији темељи на којима дијете може стасати у човјека с великим "ч", док је Мићановић додао да су сви у екипи свјесни да раде "нешто леијпо и вриједно".

- Када радите филм о тако вољеној особи какав је био Дражен, који је својим радом и талентом инспирисао толико клинаца тога доба, а и многе будуће генерације, узбуђење је велико као и одговорност - оцијенио је Мићановић.

Аутори пројекта и продуценти филма су Љубо Здјеларевић и Ивор Шибер из продукцијске куће Кинотека, а копродуценти су RTG Pictures из САД-а, Living pictures из Србије и продукцијска кућа Децембер из Словеније.

Покровитељ филма је Хрватски олимпијски одбор, а подржали су га Хрватски аудиовизуални центар, Хрватска радиотелевизија, Град Загреб, Словенски филмски центар и Филмски центар Србије.