latinica  ћирилица
26/09/2023 |  13:14 | Аутор: СРНА

Нуждић: Неизручивање Махмуљина из Турске - изругивање правди

Вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих цивила Виктор Нуждић сматра да неизручивање ратног команданта Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакиба Махмуљина из Турске представља изругивање правди, поготово када се има у виду како су страдали српски цивили и заробљени припадници Војске Републике Српске (ВРС) на Озрену.
Виктор Нуждић - Фото: РТРС
Виктор НуждићФото: РТРС

- Свједочења су стравична и не можете да не будете разочарани и огорчени што већ одавно, заједно са Махмуљином, иза решетака нису и многи други који су за те злочине одговорни - рекао је Нуждић.

Нуждић је подсјетио да је за злочине над српским цивилима и заробљеним припадницима ВРС Републике Српске на Озрену некадашњи начелник Генералштаба такозване Армије БиХ Расим Делић у Хашком трибуналу осуђен на симболичну казну, док је Махмуљин који је осуђен за неке од ових злочина пред Судом БиХ побјегао у Турску.

Нуждић закључује да се са правом може поставити питање да ли ће још неко бити процесуиран у вези са овим садистичким злочинима?

Пресуђени ратни злочинац Сакиб Махмуљин налази се у Измиру у Турској у вили лидера СДА Бакира Изетбеговића, рекао је раније Срни предсједник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бранимир Којић, уз напомену да је то објавио Ибран Мустафић на свом Фејсбук профилу.

Апелационо одјељење Суда БиХ осудило је крајем априла 2022. године Махмуљина на јединствену казну затвора од осам година за злочине почињене над ратним заробљеницима и српским становништвом у Возући и Завидовићима 1995. године.

Суд је 28. новембра прошле године издао наредбу за расписивање међународне потјернице за Махмуљином након што се није јавио на издржавање казне.

Након расписивања међународне потјернице, Суд БиХ је послао и замолницу Турској за изручење осуђеног Махмуљина.