latinica  ћирилица
26/09/2023 |  13:25 ⇒ 14:05 | Аутор: СРНА

Видовић: Уређује се пружање помоћи на начелима солидарности

Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић изјавила је да се Приједлогом закона о фонду солидарности предвиђа да ово тијело преузме сва права и обавезе Фонда солидарности за обнову Српске и Компензационог фонда Српске, те да се тим актом уређује пружање помоћи у Републици Српској.
Зора Видовић - Фото: РТРС
Зора ВидовићФото: РТРС

- Циљ је да се омогући пружање помоћи на начелима солидарности усљед елементарних непогода, природних, техничко-технолошких и еколошких катастрофа, заразне болести људи и животиња, озбиљних поремећаја на тржишту и свих других непредвиђених догађаја - рекла је Видовићева образлажући у Народној скупштини приједлог овог закона, који се разматра по хитном поступку.

Она је рекла да ће новоосновани фонд преузети права и обавезе поменута два фонда.

- Формалноправно, даном ступања на снагу овог закона престају да постоје Фонд солидарности за обнову Српске и Компензациони фонд Српске, а уколико постоје одређене неизвршене обавезе из претходног периода, њих ће са даном ступања на снагу овог закона преузети фонд солидарности - навела је Видовићева.

Она је прецизирала да се овим актом уређују пружање помоћи у Српској, оснивање, дјелатност и организација фонда солидарности Српске, начин прикупљања, управљања и располагања средствима за пружање помоћи, поступак додјеле средстава, извјештавање и надзор над прикупљањем, додјелом, односно распоређивањем средстава за пружање помоћи.

- Циљ је, поновићу, да увијек имамо одређена средства у оваквом фонду да бисмо правовремено и адекватно реаговали, помогли и дјеловали на евентуалне и велике проблеме у Српској, те тамо гдје је помоћ потребна - рекла је Видовићева.

Истакла је да ће корисници средстава из овог фонда бити грађани, предузетници, привредна друштва и остала правна лица, институције Српске, те у изузетним случајевима локалне заједнице.

- У овом фонду средства се обезбјеђују из буџета Српске, домаћих и иностраних зајмова, кредита и донација, прихода од игара на срећу и слично. Иначе, средства се додјељују за накнаду штете и пружање директне подршке - рекла је Видовићева и додала је обезбијеђен одговарајући и законит надзор над Фондом, те прикупљањем и расподјелом средстава.