latinica  ћирилица
26/09/2023 |  15:38 | Аутор: Агенције

Лавров: Финска погазила свој неутрални статус и репутацију, сада робује НАТО блоку

Финска је изванредном брзином погазила свој неутрални статус и репутацију и сјурила се у антируски пројекат НАТО гдjе са огромним задовољством испуњава задатке које јој Алијанса намијенила, истакао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров на конференцији за новинаре након састанка са колегом из Туниса Набил Амаром.
Сергеј Лавров (фото:ANSA / FABIO FRUSTACI EPA-EFE/FABIO FRUSTACI) -
Сергеј Лавров (фото:ANSA / FABIO FRUSTACI EPA-EFE/FABIO FRUSTACI)

Руског министра не изненађују изјаве западних колега међу којима је и министарка спољних послова Финске Елине Валтонен која је раније отворено признала да западне санкције уведене против Русије циљано угрожавају становнике Руске Федерације и да Руси који живе у "нормалној демократији" треба да плате цијену за покретање Специјалне војне операције.

Западни лидери су раније говорили да су санкције усмјерене на промјену политике у држави против које су уведене и да се хуманитарни аспекат увијек узима у обзир како народ санкционисане државе не би био ничим угрожен, подсјећа Лавров.

Међутим, "неискусна" финска министарка отворено је признала чему заиста служе санкције – "да се нанесе бол обичним људима" и да руски народ плати цијену и устане против своје државе, истиче Лавров.

Изјава је превише груба, оцијенио је он и додао да је Хелсинки дио антируске и русофобске кампање Запада.

Поставио је тада питање својој колегиници из Финске за који то рат цијену плаћају народи Сирије, Венецуеле, Авганистана или грађани Ирака чије су градове бомбардовали како би посијали страх међу становништвом.

Од поменутих санкционисаних земља су крали средства, истиче Лавров и напомиње да су западне земље, међу којима је и Финска, и од Русије украле 300 милијарди долара како би Руси осјетили одговорност и "платили цијену за рат".

На састанку са министром спољних послова Туниса било је ријечи о враћању Сирије у Арапску лигу и о економским проблемима са којима се суочава Сиријска Арапска Република због нелегитимних западних санкција и због тога што на источној обали ријеке Еуфрат САД формирају курдску квазидржаву, баве се шверцом сиријске нафте и житарица.

Извор: rt.rs