latinica  ћирилица
26/09/2023 |  16:11 ⇒ 16:18 | Аутор: РТРС

Вишковић-Тудик: ММф спреман за даљу сарадњу; Српска спремна да спроведе економске реформе (ФОТО)

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић данас је у Бањалуци примио у наступну посјету новог резидентног представника Међународног монетарног фонда у БиХ Андреаса Тудика са којим је разговарао о могућностима сарадње, саопштено је из Бироа за односе с јавношћу Владе Српске.
Вишковић и Тудик (Foto: Vlada Srpske) -
Вишковић и Тудик (Foto: Vlada Srpske)

Вишковић је пожелио добродошлицу новом резидентном представнику ММФ-а, те га упознао са активностима Владе Српске и економским питањима.

Нагласио је да Република Српска редовно сервисира све обавезе и да ће активности везане за ребаланс буџета за ову годину и буџет за наредну бити завршен у складу са календаром.

Захвалио се ММФ-у на техничкој помоћи која се спроводи у сарадњи са министарствима у Влади Републике Српске, и да се такав вид сарадње треба наставити.

Истакао је да је Република Српска спремна да дође до аранжмана са ММФ-ом, али да се преговори заснивају на бази економских параметара.

Подвукао је да је Српска спремна да спроведе економске реформе, поготово оне које иде у прилог грађана и подизања стандарда живота.

Сматра да је важно да се бринемо о најугроженијим грађанима и истакао жељу да ММФ стави акценат на те грађане и побољшање њиховог статуса, додавши да је то социјално одговорна политика.

Истакао је да Влада и ММФ имају доста питања за сарадњу о којим могу да разговарају.

Тудик се захвалио Вишковићу на добродошлици и сагласан је да постоје многа питања о којима се може разговарати и остварити сарадња, те вјерује да ће бити успјешна, наводи се у саопштењу.

Тудик је упознао Вишковића да су недавно закључили годишњи циклус праћења активности у земљи, по члану 4, што је резултирало објављивањем извјештаја у коме су садржане препоруке за економску политику.

Како је рекао, ММФ је заинтересован за даљу сарадњу, али је истакао да је потребно урадити реформе.