latinica  ћирилица
26/09/2023 |  18:24 | Аутор: ТАНЈУГ

УЕФА објавила два корака ка реинтеграцији руских тимова у међународна такмичења

Европска фудбалска унија (УЕФА) направила је данас два корака ка дјелимичној реинтеграцији Русије у европска фудбалска такмичења упркос рату у Украјини који је у току, преноси АП.
УЕФА (Фото: EPA-EFE/LAURENT GILLIERON, илустрација) -
УЕФА (Фото: EPA-EFE/LAURENT GILLIERON, илустрација)

УЕФА је одлучила да врати руске тимове до 17 година ове сезоне. Ово представља ублажавање опште забране руским националним и клупским тимовима да играју на међународним такмичењима од почетка рата у Украјини у фебруару прошле године.

УЕФА је саопштила да је "свјесна да дјеца не би требало да буду кажњена за поступке чија је одговорност искључиво на одраслима и да је чврсто увјерена да фудбал никада не треба да одустане од слања порука мира и наде".

Извршни комитет УЕФА поново је почео и да делегира руске судије за међународне утакмице. У саопштењу се наводи руске судије нису одређене за утакмице због проблема са добијањем виза за руске држављане.

УЕФА је најавила да ће покушати да изради правила за укључивање руских младих репрезентација у такмичења.

- Посебно је забрињавајуће што је, због дуготрајног сукоба, генерација дјеце лишена права да се такмичи у међународном фудбалу - саопштила је УЕФА, додајући да ће се све утакмице у којима учествују руски тимови "играти без заставе земље, химне, националне комплет за игру, али на неутралном терена.

УЕФА је истакла на крају да ће суспензија свих осталих селекција Русије, као и клубова из ове земље остати на снази до окончања сукоба у Украјини.