latinica  ћирилица
26/09/2023 |  18:32 ⇒ 18:32 | Аутор: РТРС

Кошарац-Гевеслер: Обезбијеђена аустријска подршка на експертском нивоу у случају Трговске горе

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац разговарао је данас у Бечу са министром за заштиту климе, животну средину, енергију, мобилност, иновације и технологију Републике Аустрије Леонором Гевеслер о проблематици изградње одлагалишта за радиоактивни отпад и истрошено нуклеарно гориво на Трговској гори.
Сташа Кошарац и Леонора Гевеслер - Фото: РТРС
Сташа Кошарац и Леонора ГевеслерФото: РТРС

Састанку су присуствовали министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Бојан Випотник, те чланови Правног и Експертског тима за Трговску гору Немања Галић и Емир Диздаревић, као и амбасадор БиХ у Аустрији Синиша Бенцун.

Кошарац је информисао Гевеслерову о јединственом ставу свих надлежних институција у БиХ о неприхватљивости намјере Хрватске да у непосредној близини границе гради спорно одлагалиште, које предствља директну пријетњу за здравље 250.000 људи који живе у општинама у сливу ријеке Уне, као и за животну средину.

Гевеслерова је изразила разумијевање за став из БиХ, с посебним фокусом на угроженост здравља људи и животне средине, те истакла да Аустрија има много искуства када је у питању проблематика одлагања радиоактивног отпада, која је спремна подијелити са БиХ.

С тим у вези, она је изразила пуну спремност да обезбиједи подршку на експертском нивоу, односно повезивање експерата из Аустрије и БиХ у циљу размјене знања и искустава у рјешавању овог питања.

Данашњи састанак одржан је уочи Генералне конференције Међународне агенције за нуклеарну енергију у Бечу, поводом које је Кошарац затражио да представник из БиХ јасно упозори на проблематику изградње одлаглишта за радиоактивни отпад и истрошено нуклеарно гориво на Трговској гори.