latinica  ћирилица
26/09/2023 |  18:39 ⇒ 19:09 | Аутор: СРНА

Шипрагић: Велико интересовање за програм "Помоћ и њега у кући"

За програм "Помоћ и њега у кући" у Прњавору који реализује Црвени крст влада велико интересовање, а тренутно је њиме обухваћено око 70 корисника.
Бојан Шпирагић - Фото: СРНА
Бојан ШпирагићФото: СРНА

Програм реализује Црвени крст Прњавор у сарадњи са градом и Црвеним крстом Швајцарске у БиХ са сједиштем у Тузли.

Секретар градског Црвеног крста у Прњавору Бојан Шипрагић изјавио је Срни да су досадашња искуства на реализацији пројекта позитивна, али и да је изражена повећана заинтересованост лица којима је потребна свакодневна или повремена помоћ.

- Имамо листе чекања јер не можемо све постићи, проблем није у броју корисника већ у недостатку стручног кадра. Прњавор нема медицинску школу и зато је тешко пронаћи квалификоване раднике који би могли одговорити постављеном задатку - каже Шипрагић.

Он појашњава да се у посјете иде у зависности од стања и потреба корисника и да се о њих око 70 брине тим од петоро радника, односно одговорна сестра и четири његоватеља.

- За идућу година имамо у плану 80 корисника за које ће бити ангажовано шест радника, а од града имамо обећање да ћемо на располагање поред садашња четири добити још једно теренско возило - рекао је Шипрагић.

Пројекат "Помоћ и њега у кући" у Прњавору је почео у јуну 2021. године, а завршава се у децембру наредне године.

Пројекат ове године швајцарски Црвени крст у БиХ финансира са 50 одсто, град Прњавор учествује са 30 одсто, док корисници издвајају 20 одсто средстава.