latinica  ћирилица
26/09/2023 |  18:47 ⇒ 22:10 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Мир у БиХ није угрожен, реториком о рату се настоји привући пажња западних земаља

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић истакла је да је на данашњем састанку упознала министра одбране Норвешке Бјорна Арилда Грама о ставовима Републике Српске у погледу актуелних политичких тема у БиХ.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

- Указала сам на важност досљедног поштовања Дејтонског мировног споразума, уставне позиције конститутивних народа, као и надлежности различитих нивоа власти. Такође, истакла сам да је Република Српска посвећена очувању мирног и безбједног амбијента у БиХ, те пуној афирмацији суверенитета без мијешања странаца у рад домаћих институција - рекла је Цвијановићева.

Она је додала да је суверенитет БиХ у пракси непостојећи све док се неизабрани странац поставља изнад демократских институција.

Цвијановићева је саговорнику указала да мир у БиХ није угрожен, да нема пријетњи по безбједност, те оцијенила да се реториком о потенцијалном рату, наводним пријетњама територијалном интегритету и руском утицају настоји привући додатна пажња западних земаља.

- Информисала сам саговорника да у БиХ постоји пуни консензус у погледу европских интеграција, те сарадње, али не и чланства у НАТО и подсјетила да је Народна скупштина Републике Српске 2017. године донијела резолуцију којом је потврђено опредјељење ка очувању војне неутралности - рекла је Цвијановићева.

Она је на састанку изразила опредијељеност ка даљем јачању сарадње двије стране, као и захвалност за досадашњу подршку Норвешке реформским процесима и институцијама на свим нивоима власти.