latinica  ћирилица
26/09/2023 |  20:45 ⇒ 21:01 | Аутор: РТРС

Контроверзна политичка прошлост Кристијана Шмита (ВИДЕО)

Кристијан Шмит нема проблема да се лажно представља, али Срби не смију дозволити да спроводи своју политику, оцјењују у Центру за друштвено-политичка истраживања Републике Српске. Упозоравају, на контроверзну Шмитову политичку прошлост.
Кристијан Шмит (Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/bs) -
Кристијан Шмит (Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/bs)

Према историјским чињеницама - Њемачка је увијек на Балкану спроводила "експерименте". Голгота и етничко чишћење српског народа у Другом свјетском рату - само су један у низу, наводе историчари. Упозоравају, да се историја почиње понављати оног тренутка, када њемачка Влада у БиХ шаље Кристијана Шмита, с обзиром на његову политичку прошлост.

-Не само да је опасан Кристијан Шмит као појава, мислим он као личност није опасан. Али, је опасно то што стоји иза њега и те намјере које стоје иза њега. Као што рекох, ово је трусно подручје гдје су нацистичке дивизије, гдје је НДХ оставила поља ужаса и смрти. И заиста би ЕУ морала водити рачуна кога шаље овдје - рекла је Драга Мастиловић, историчар и члан УО Центра за друштвено – политичка истраживања Републике Српске.

Према званичним документима Центра за друштвено - политичка истраживања, Шмит је покушао рехабилитовати "нацистичког хероја" Вернера Молдерса. То је само врх леденог бријега, упозоравају у овом центру.

Да Шмит посеже за надреалним потезима и у БиХ - доказ су његове наметнуте одлуке, упозоравају наши саговорници. Посљедњи примјер је, кажу, наметање Закона о меморијалном центру у Сребреници.

-Намјеру да одржи мит историје - Срби агресори, а Бошњаци жртве. Покушава се наметнути да је српски народ геноцидни, како би се извршио додатни притисак - додала је Мастиловићева.

У Центру за друштвено - политичка истраживања сматрају да на наметања одлука у БиХ треба одговорити јединством и званичним документима. Јер, историју и историјске чињенице Српске и њеног народа, поручују, не може прекројити самоовоља једног странца!