latinica  ћирилица
26/09/2023 |  22:03 ⇒ 27/09/2023 | 08:13 | Аутор: РТРС

СРПСКА ПРЕД СУДОМ - Павић: Шмит нема легитимитет и то стално треба понављати (ВИДЕО)

Кристијан Шмит нема легитимитет високог представника у БиХ и то треба стално понављати, истакао је политиколог Александар Павић У првој емисији серијала "Српска пред судом".
Српска пред судом - Фото: РТРС
Српска пред судомФото: РТРС

- И сам Шмит свјестан је да није испоштована процедура за избор високог представника, иако он својим изјавама јавност жели да убиједи у супротно - каже Павић.

Павић наглашава да се преко Шмита покушава обезглавити и обезвластити Република Српска.

- Ако они узму имовину то је већ огроман корак напријед. Они имају обичај да подцјењују противнике зато што они имају комплекс супреиорности. Они су нас потцијењивали деведестих. Ради се о томе да смо сада, а они то не разумију, у много бољој позицији него деведесетих година прошлог вијека. Тада смо били сами против цијелог свијета - нагласио је Павић.

Дотакао се и подршке Српске у мађународним оквирима, која данас није безначајна.

- Овај пут Република Српска има подршку у међународној заједници и то је јако важно, јер ње није било током 90-их година. Савезнике смо придобили поштивањем и одбраном Дејтонског споразума - истакао је Павић. 

Он је поручио да дио међународна заједнице има двоструке стандарде и то уопште не крије.

- Ако то прихватимо, онда смо и заслужили колонијални статус, јер они и хоће да виде Шмита као "колонијалног управника". И зато им и смтеа што се Додик поставио као вођа борбе против колонијализма - рекао је Павић.

Осврнуо се и на оптужницу против предсједника Републике Српске Милорада Додика и чији је рукопис видљив у тој причи.

- То је јасан рукопис Брисела и Вашингтона. Суд и Тужилаштво БиХ су само курири тих жеља - каже Павић.

Емисија "Српска пред судом" емитоваће се сваког уторка на нашој телевизији и у њој ће угледни саговорници говорити о опасностима које пријете Српској.