latinica  ћирилица
27/09/2023 |  07:09 ⇒ 07:09 | Аутор: РТС

Дан жалости у Србији

Влада Србије прогласила је 27. септембар 2023. године за Дан жалости поводом трагичних догађаја на Косову и Метохији. Отказане су спортске манифестације, прилагођен програм, заставе на пола копља.
Паљење свијећа (Фото: TANJUG/ STR/bs) -
Паљење свијећа (Фото: TANJUG/ STR/bs)

Влада Србије замолила је све медије и организаторе јавних манифестација да у среду, 27. септембра, прилагоде свој програм Дану жалости и на тај начин одају пошту настрадалима на Косову и Метохији, наведено је у саопштењу Владе Србије.

У сукобу са косовском полицијом у недјељу у селу Бањска страдала су три Србина – Стефан Недељковић, Игор Миленкoвић, Бојан Мијаиловић, a погинуо је и један полицајац.

На Косову и Метохији се не смањује напетост након сукоба. Село Бањска је и даље блокирано, а у српским срединама на КиМ проглашена су три дана жалости.

У акцији тзв. косовске полиције, после сукоба у недјељу, ухапшена је осморица Срба. У српским срединама на Косову и Метохији грађани се окупљају пале свеће и одају пошту убијеним Србима.

Због трагичних догађаја на Космету, предсједник Србије Александар Вучић имао је низ важних састанака и разговора, међу којима су и састанак са амбасадорима Квинте и разговор са високим званичником у Стејт депарменту Дереком Шолеом.