latinica  ћирилица
27/09/2023 |  09:11 ⇒ 11:38 | Аутор: ТАНЈУГ

Капсула са астронаутима Сојуза МС-23 данас слеће на Земљу (ФОТО/ВИДЕО)

Након једногодишње мисије на Међународној свемирској станици (МСС), капсула Сојуз МС-23 требало би да слети данас по подне у Казахстан, са два руска и јединим америчким космонаутом.
Астронаути (Фото:  EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV) -
Астронаути (Фото: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV)

- Учесници 68. и 69. експедиције на МСС – космонаути Роскосмоса Сергеј Прокопјев и Дмитриј Петелин, као и НАСА-ин астронаут Франсиско Рубио, који је провео годину дана на Међународној свемирској станици, требало би да се врате на Земљу у свемирској капсули Сојуз МС-23 - наводи се у саопштењу руске космичке корпорације, преноси ТАСС.

Очекује се да ће се свемирска летјелица током дана у 10:55 по московском времену одвојити од модула Прићал МСС и започети свој аутономни лет, а отприлике у 13:24 ће покренути своје моторе за излазак из орбите.

Модул за космонауте и одељак за опрему ће се одвојити од капсуле за спуштање и након тога изгорјети у густим слојевима атмосфере.

Фото: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Након уласка у атмосферу, капсула са астронаутима ће започети аеробалистичко кочење, стварајући око себе облак плазме од загрејан до 2.000 степени.

Послије успоравања у густим слојевима атмосфере, капсула за спуштање ће наставити свој маневар кочења уз помоћ падобрана, а потом ће активирати потиснике за меко слијетање прије него што дотакне површину Земље.

Очекује се да ће модул слетјети југоисточно од казахстанског града Жезказгана у 14:17 по московском времену, а космонауте ће на Земљи сачекати тим за потрагу и спасавање.

Прокопјев, Петелин и Рубио стигли су на МСС 21. септембра 2022. године, а пвобитно се очекивало да се врате на Земљу још овог прољећа, међутим њихова мисија морала је да буде продужена до 27. септембра због цурења расхладне течности из свемирске летјелице Сојуз МС-22, који се догодило 15.12.2022.

Након тога, тројица космонаута прешли су са Међународне свемирске станице на свемирски брод Сојуз МС-23 припремајући се за повратак на Земљу.