latinica  ћирилица
27/09/2023 |  09:41 ⇒ 21:56 | Аутор: РТРС

НСРС о више приједлога и нацрта закона (ВИДЕО)

Народна скупштина Републике Српске у наставку засједања размотрила је Приједлог закона о допуни Закона о спречавању сукоба интереса у органима власти Републике Српске. Пред посланицима је у току распарава о Нацрту закона о посебном регистру и јавности рада непрофитних организација.
НСРС - пренос уживо -
НСРС - пренос уживо

Пренос пратите на РТРС плус и нашем порталу.

 

У складу са Нацртом закона о измјенама и допунама Закона о угоститељству, који је размотрен у Народној скупштини, успоставља се Централни информациони систем у тој области у Републици Српској, рекао је министар трговине и туризма Српске Денис Шулић.

Образлажући овај акт у Скупштини, Шулић је рекао да је то централизован систем који садржи све релевантне податке о пружаоцима услуге смјештаја, објектима за смјештај и гостима, преко кога се врши њихова евиденција и уносе други подаци проистекли из обављања угоститељске, односно туристичке дјелатности.

Помоћник министра финансија Републике Српске Сњежана Рудић рекла је да је основни циљ Нацрта закона о измјенама и допунама Закона о обавезним осигурањима у саобраћају пролонгирање раније утврђеног рока за увођење такозване дјелимичне либерализације цијена осигурања од ауто-одговорности са 15. октобра 2023. године на 1. јануар 2027. године како би се тржиште осигурања додатно оснажило и благовремено испунили предуслови за успјешно реализовање те реформске мјере.

Рудићева је рекла да је приликом израде нацрта у обзир узета иницијатива за пролонгирање увођења либерализације цијена ауто-осигурања коју су поднијела друштва за осигурање.

- С обзиром на то да је и став Агенције за осигурање Републике Српске према питању спремности сектора био да ризици и очекиване негативне посљедице од тренутне либерализације превазилазе користи које би се у дугом року по испуњењу додатних предуслова оствариле из овог процеса, предлаже се пролонгирање већ прописаних рокова - истакла је Рудићева.

Министар правде Српске Милош Букејловић рекао је, говорећи пред народним посланицима о Нацрту закона о посебном регистру и јавности рада непрофитних организација, да се оне могу сматрати агентима страног утицаја уколико поступају неуставно, дјелују на штету грађана или подстичу на насиље, говор мржње, нетрпељивост и слично.

Букејловић је у завршној ријечи у Скупштини о овом акту рекао да ресорно министарство не може обуставити рад одређеног удружења, већ да се у том смјеру покреће поступак код надлежног суда.

Шеф Клуба посланика СНСД-а Игор Жунић рекао је да изузетно поштује цивилни и невладин сектор у смислу корективног фактора власти и других друштвених добробити, али не да се преко таквих организација финансијски и свакако утиче и на политичке токове, дјелује на изборима и слично.

- То је неприхватљиво и то је политичко дјеловање. Дакле, спорно је када у Српској немамо евиденцију токова новца који из иностранства долази преко одређених невладиних организација, а бива усмјераван за политичко дјеловање непрофитних организација у изборним и другим кампањама - рекао је Жунић.

Министар привреде и предузетништва Војин Митровић рекао је да се Нацртом закона о производњи наоружања и војне опреме у Републици Српској први пут успоставља свеобухватан и квалитетан правни оквир у тој области, а производња наоружања и војне опреме уређује као дјелатност од стратешког интереса.

Митровић је у Народној скупштини Републике Српске, образлажући нацрт закона који су посланици размотрили, рекао да је циљ израде закона унапређење и развој у области производње наоружања и војне опреме, као и контрола привредних друштава која послују у намјенској индустрији.

Директор Републичке управа за геодетске и имовинско-правне послове Драган Станковић рекао је да је Приједлогом закона о измјенама и допунама Закона о премјеру и катастру Републике Српске, између осталог, потребно прецизно дефинисати систем масовне процјене вриједности непокретности.

Станковић је, образлажући предложени акт који су посланици размотрили, истакао да је потребно прецизно дефинисати систем масовне процјене вриједности непокретности с обзиром на то да је 2017. године успостављен Регистар цијена непокретности, а који представља основ за истраживање тржишта непокретности и реализацију система масовне процјене вриједности непокретности.

Шеф Клуба посланика СНСД-а Игор Жунић рекао је да је потребно дорадити Закон о спречавању сукоба интереса у органима власти Републике Српске, али не толико радикално да постане потпуно непримјењив.

Жунић је рекао да је истина да је актуелни закон застарио и да ствари на том плану треба дефинисати у складу са европском и регионалном праксом.

Посланик СДС-а у Републике Српске Томица Стојановић рекао је да би измјенама Закона о спречавању сукоба интереса у органима власти Републике Српске требало приступити квалитетније и системски.

Посланик ПДП-а Миланко Михајилица сматра да би овај акт требало ставити ван снаге и донијети нови.

Посланици у разматрали и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о премјеру и катастру Републике Српске, Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о прекршајима Републике Српске, ако и Нацрт закона о посебном регистру и јавности рада непрофитних организација.

Пред посланицима ће се данас током скупштинског засједања наћи и расправа о Нацрту закона о измјенама и допунама Закона о обавезним осигурањима у саобраћају, Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о угоститељству, Приједлог програма фискалне консолидације за период од 2024. до 2026. године...

Током првог скупштинског дана, посланици су, између осталог, разматрали Приједлог закона о Агенцији за информационо–комуникационе технологије и Приједлог закона о Фонду солидарности.

С дневног реда, на захтијев Владе, повучен је Приједлог закона о непокретној имовини.