latinica  ћирилица
27/09/2023 |  10:15 | Аутор: РТРС

МСУ: Изложбу Надежде Петровић видјело више од 14.000 посјетилаца

Репрезентативна изложба дјела Надежде Петровић "Модерност и нација", која је била постављена у Музеју савремене умјетности Републике Српске, од 20. јула до 26. септембра, изазвала је велико интересовање публике.
Надежда Петровић "Модерност и нација" - Фото: РТРС
Надежда Петровић "Модерност и нација"Фото: РТРС

Изложбу која је организована поводом 150 година од рођења најзначајније српске сликарке је посјетило више од 14.000 посјетилаца, што указује на то да публика има велико поштовање према њеном раду и да радо посјећује програме које реализује музеј, навели су из МСУ.

- Током поставке организовано је више стручних вођења и неколико радионица за дјецу. На захтјев школа приређено је више од 50 групних вођења за ученике основних и средњих школа, Гимназије, Католичког школског центра, Технолошке школе, Медицинске школе, Економске школе, Грађевинске школе, Музичке школе у Бањалуци, Гимназије из Прњавора и Приједора, основних школа "Иво Андрић", "Никола Тесла", "Георги Стојков Раковски", "Доситеј Обрадовић" (школе из Јошавке и Крупе на Врбасу), те за студенте различитих одсјека са Филозофског факултета, Филолошког факултета, Факултета политичких наука, Академије умјетности у Бањалуци, а ту су долазили и бројни туристи који су посјетили Бањалуку - истакли су из ове културне институције. 

Изложба је организована у сарадњи са Народним музејом Србије и представља њихов најзначајнији изложбени пројекат у овој години, који је покренуло Министарство културе Србије, будући да је Извршни савјет УНЕСКО-а изабрао Надежду Петровић за УНЕСКО личност 2023. године.

Након гостовања у Бањалуци, изложба ће бити отворена у Галерији "Надежда Петровић" у Чачку, у граду у коме је рођена, 11. октобра - на дан њеног рођења. Посебно треба нагласити да је ове године град Чачак изабран за прву националну престоницу културе Србије, због чега је и ова сарадња на пројекту још значајнија.