latinica  ћирилица
27/09/2023 |  12:04 ⇒ 12:06 | Аутор: СРНА

Новаковић Бурсаћ: Бошњачка страна спремна да живи у метежу

Делегат Срба у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ рекла је да је отпор преузимању потпуног суверенитета у БиХ из руку странаца био логичан, јер бошњачка страна чека да неко у њено име овдје уреди ствар по унитаристичким жељама.
Сњежана Новаковић Бурсаћ - Фото: Уступљена фотографија
Сњежана Новаковић БурсаћФото: Уступљена фотографија

- Из снажног отпора преузимању потпуног суверенитета у БиХ из руку странаца који се може јасно видјети по реакцијама бошњачке политичке и медијској сцене могу се логични закључци из наоко нелогичне ситуације - навела је Бурсаћева.

Она је додала да неупућенима у збивања у БиХ у протеклих двадесетак година може изгледати нелогично то да странке које се декларативно залажу за јачање државе, суверенитет и интегритет БиХ, не желе да преузму одговорност за ту исту земљу из руку странаца.

- Међутим, када се аналаизирају ефекти интервенција странац, које су све одреда ишле на руку испуњавању жеља и циљева бошњачко-муслиманске стране, њихов отпор усвајању предложег споразума је јасан и логичан - навела Бурсаћева.

Она је указала да отпор и неприхватање споразума о пуном суверенитету, који је партнерима у власти на нивоу БиХ понудио лидер СНСД-а Милорад Додик, на чистац изводи још неколико ситација.

- Док се лажно куну у Дејтонски мировни споразум, неки у овој земљи једноставно не прихватају њену структуру, постојање три конститутивна народа и све оно што су наше историја и реалност, него су спремни да продукују и живе у метежу чекајући да неко у име њих овдје уреди ствар по унитаристичким жељама - истакла је Бурсаћева.

Она је оцијенила да то свакако није формула за успјех ниједне сложене заједнице, па ни БиХ.

- Остаје нада да ће се у бошњачком корпусу појавити довољно разума, храбрости и прагматичности, како би се са представницима друга два конститутивна народа тражила одржива рјешења. Свако друго понашање је надање које ће неће никад претворити у радовање - навела је Бурсаћева.