latinica  ћирилица
27/09/2023 |  12:53 ⇒ 20:07 | Аутор: РТРС

Бубић: Поднијели смо приговор на оптужницу; Не постоји кривично дјело (ВИДЕО)

Адвокат предсједника Републике Српске Милорад Додика, Горан Бубић, рекао је за РТРС да је поднио приговор на оптужницу коју је Суд БиХ потврдио против Додика.
Горан Бубић - Фото: РТРС
Горан БубићФото: РТРС

- Оптужница се у суштини може оспоравати из законом ограничених разлога. Предмет приговора не може бити меритум приговора, у овом случају то су правни разлози и околности за које одбрана сматра да искључију гоњење - навео је Бубић.

Нагласио је да је не постоји кривично дјело и то двоструко.

- Ми смо образложили зашто високи представник није законодавац и зашто Кристијан Шмит није високи представник - јасан је Бубић.

Навео је да да су разлози засновани прије свега на почетној одредби Дејтонског споразума у којој је наведено да се на односе између страна потписница примјењује Повеља УН-а.

- То је важно, јер Повеља гарантује сувереност земаља, у овом случају БиХ и што забрањује било какав вид протектората над државом чланицом УН-а - истакао је Бубић.

Нагласио је да високи представник није утемељен ни у Уставу БиХ, нити у Анексу 10 Дејтонског споразума на који се позива Тужилаштво.

- У том анексу се спомињу само уопштене одредбе, а нигдје не пише да је високи представник законодавац - изјавио је Бубић.

Истакао је да Тужилаштво БиХ нема никакав доказ да је Кристијан Шмит изабрани високи представник за БиХ.

- Разолиција у Савјету безбједности УН-а није усвојена - рекао је Бубић.