latinica  ћирилица
27/09/2023 |  13:17 ⇒ 17:22 | Аутор: РТРС

Синод СПЦ: Многи би да нас увуку у трагичне сукобе, циљ им је да Црква и Срби нестану са КиМ

Свети архијерејски синод Српске православне цркве изразио је најдубље саучешће сродницима свих страдалих у Бањској. Истичу да многи покушавају да "Српску православну цркву прикажу као учесницу, чак и виновника, сукоба и трагичних догађаја".
Српска православна црква -
Српска православна црква

Циљ тих који по сваку цијену желе да увуку цркву у трагичне сукобе јесте да Српска црква са својим верним народом нестане са Косова и Метохије, поручује Свети архијерејски синод.

Наглашавају и да се СПЦ увијек залагала, као што се и сада залаже, да се неспоразуми на Косову и Метохији рјешавају мирно и дијалогом.

- Са великом тугом у срцу молимо се спаситељу да у царство небеско прими све Србе и Албанце пострадале 24. септембра, у Бањској на Косову. Изражавамо најдубље саучешће сродницима пострадалих и молимо се Пресветој мајци Божјој да им пружи утјеху - додаје се у саопштењу.

Позивају вјерни народ да се моли господу за све пострадале, "како би Бог даровао мир свој свима, ради будућности и Срба и Албанаца на Косову и Метохији".

Морамо знати једноставну јеванђелску истину да мир не можемо измолити од бога само за себе него да се морамо молити и за мир са онима са којима живимо, са нашим сусједима, наводи Свети архијерејски синод СПЦ.

- Са жаљењем, пак, констатујемо да многи из Приштине и из света, али, што је далеко трагичније, и из Београда, са различитих идеолошких полова, не бирајући средства, покушавају да Српску православну цркву прикажу као учесницу, чак и виновника, сукоба и трагичних догађаја. Циљ тих који по сваку цијену желе да увуку цркву у трагичне сукобе јесте да Српска црква са својим вјерним народом нестане са Косова и Метохије - истиче се у саопштењу.

Подсјећају и на десетовјековно непрекинуто присуство Епархије рашко-призренске на Косову и Метохији.

- А више од свега на то да је Српска православна црква, са свештенством, монаштвом и верним народом, ту опстајала у свим временима, у свим условима, упркос најстрашнијим гоњењима, страдању и мучеништву монаха, свештеника и вјерника, и то искључиво због тога што су били православни Срби, верни крсту Христовом и Косовском завјету - наглашава се у саопштењу.

Истичу и да се Српска православна црква "увијек залагала, као што се и сада залаже, да се неспоразуми на Косову и Метохији рјешавају мирно и дијалогом, у циљу мирног саживота Срба, Албанаца и свих других народа који на том подручју живе".

- Дајемо пуну молитвену и сваку другу потребну подршку и потпору Епископу рашко-призренском г. Теодосију, браћи свештеницима, монасима и вјерницима - додаје се у саопштењу.

Српска православна црква је, нарочито великим силама, много пута, указивала на крајње опасну политику власти у Приштини, чији је једини циљ потпуни изгон српског народа и стварање етнички само албанског Косова.

- У том циљу извршено је безброј напада на наше светиње, на наш народ, чак и на српску дјецу. Посљедњих мјесеци хапшени су људи, без икаквих доказа или на основу фабрикованих доказа, отимана је земља у посједу Срба, укратко, Косово и Метохија су данас бесудна земља, у којој нема ни слободе ни минимума нормалног живота за Србе - поручује Свети архијерејски синод.

Браћи и сестрама на Косову и Метохији, додају, упућују поруку безграничне љубави и очинске бриге.

- Српска црква ће, где год да живи и пастирски делује, наставити да штедро помаже вас, свој многострадални, али непоколебиви, поносни народ на Косову и у Метохији желећи да вам у и овим тешким данима пружи утјеху, топлину и наду - истиче се у саопштењу.

Напослијетку, истичемо да су за Српску православну цркву Косово и Метохија неодвојиви дио државе Србије. Подржавамо и подстичемо наставак мирољубивог дијалога у циљу постизања мира и решавања животно важних питања за све који у покрајини живе, закључује се у саопштењу.