latinica  ћирилица
27/09/2023 |  14:14 ⇒ 14:14 | Аутор: СРНА

Савјет министара: Утврђен Приједлог споразума с циљем јачања регионалне сарадње

Савјет министара утврдио је данас Приједлог основа за закључивање Споразума о признавању професионалних квалификација медицинских сестара, ветеринара, фармацеута и бабица у контексту Средњоевропског споразума о слободној трговини, као и текст овог споразума који ће бити упућен Предсједништву БиХ.
Савјет министара - Фото: РТРС
Савјет министараФото: РТРС

Споразум је предложило Министарство цивилних послова у Савјету министара.

Овај приједлог је једногласно утврђен на данашњој ванредној телефонској сједници, а за
потписника Споразума предложена је предсједавајућа Савјета министара Борјана Кришто.

Потписивање је планирано на Самиту Берлинског процеса у Тирани, 16. октобра, саопштено је из Савјета министара.

Ријеч је о споразуму којим се олакшава мобилност стручњака унутар региона аутоматским признавањем стручних квалификација за медицинске сестре, ветеринаре, фармацеуте и бабице, чиме се јача регионална сарадња и даје подстицај економском развоју западног Балкана.

Закључивање овог споразума још је један корак напријед у реализацији обавеза БиХ у оквиру заједничког регионалног тржишта, у складу са политиком проширења и захтјевима ЕУ, након што је раније потписан Споразум о признавању стручних квалификација доктора медицине, доктора денталне медицине и архитеката, истиче се у саопштењу.

Подршком мобилности стручњака, БиХ је добила прилику да оствари напредак у области здравства, ветерине и фармације, а од раније и архитектуре, уз јачање конкуренције у тим областима.