latinica  ћирилица
27/09/2023 |  14:20 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

Ковачевић: Утврдити на основу чега Кристијан Шмит борави у БиХ (ВИДЕО)

Мора се јасно утврдити на основу чега Кристијан Шмит борави у БиХ и добро је да СИПА проводи истрагу, рекао је делегат Клуба српског народа у Дому народа ПС БиХ Радован Ковачевић.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

- Уколико је то због тога што он тврди да је високи представник, а сви знамо да није, онда је јасно да се крше закони и процедуре у БиХ - истакао је Ковачевић.

Истакао је да се не смије заборавити да Шмит без релевантне резолуције Савјета безбједности не може бити високи представник.

Нагласио је да постоји и питање његовог обезбјеђења, за које је он сам рекао да су у питању њемачки држављани.

- Морамо исто знати ко су ти људи који бораве у БиХ, који носе оружје и ко им је издао дозволу у БиХ, с обзиром да се ради о страним држављанима - навео је Ковачевић.

Истакао је да је Српска за суверенитет БиХ.

- Ми смо из Српске за суверенитет БиХ. То да ли је неко у ФБиХ против суверенитета, против рушења суверенитета, а они који су против рушења истог, нису ни за заштиту територијалног интегритета. Тако да су то ствари на основу којих ћемо да видимо да ли постоји било шта, што може да се назива државом када је у питању БиХ, или не постоји - истакао је Ковачевић.

Подсјећамо, Агенција за истраге и заштиту ради одређене провјере које се односе на њемачког држављана Кристијана Шмита, потврђено је из СИПА за РТРС.