latinica  ћирилица
27/09/2023 |  16:00 ⇒ 16:06 | Аутор: ТАНЈУГ

Свјетски интернет претраживач Гугл данас слави 25. рођендан

Свјетски интернет претраживач Гугл данас слави 25. рођендан, а компанија је одлучила да прослави овај важан дан посебним анимацијама и подсјећањем на прошлост.
Гугл (Фото:  EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO) -
Гугл (Фото: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO)

Почеци Гугла су везани за двојицу студената Стенфордског универзитета који су дошли на идеју да креирају интернет претраживач који ће организовати и рангирати веб странице, преноси Ројтерс.

Првобитно назван БекРаб (BackRub), овај стартап је прерастао у једну од највриједнијих и најутицајнијих компанија на глобалном нивоу, Гугл, а његови суоснивачи Лери Пејџ и Сергеј Брин данас спадају међу најбогатије људе на свијету.

Како преноси портал Јаху њуз, Гугл сваке секунде региструје око 99.000 претрага у секунди, а 8,5 милијарди претрага на дневном нивоу.
Гуглов утицај сеже даље од његовог претраживача, пошто су његови производи као што су ЈуТјуб, Андроид, Џимејл (Gmail) и Гугл мапе постали саставни дио свакодневног живота милијарди људи широм свијета, преноси Бизнис тудеј.

Следећи велики помак се одиграо 2004. године када је Гугл најавио да ће Гмаил понудити невјероватних 1 гигабајта складишног капацитета, а компанија је исте године изашла на берзу.

Гугл је 2005. године купио оперативни систем Андроид, годину дана након тога и популарну платформу ЈуТјуб, а неколико година касније и претраживач Хром (Chrome).

Извршни директор Гугла Сундар Пичаи је раније овог мјесеца подијелио своје идеје о будућности и навео да вјештачка интелигенција (АИ) представља велики потенцијал за развој компаније.