latinica  ћирилица
27/09/2023 |  16:07 ⇒ 18:25 | Аутор: РТРС

Бијељина: Ветерани специјалних ратних јединица подржали излазак народа на међуентитетску границу (ВИДЕО)

Ветерани специјалних ратних јединица из семберско-мајевичке и посавске регије оцијенили су да је Република Српска под општом међународном агресијом и подржали излазак српског народа на међуентитетску границу као вид отпора.
Гарда Пантери - Фото: РТРС
Гарда ПантериФото: РТРС

Пружили су подршку српском народу на Косову и Метохији који се, како кажу, покушавају прогласити терористима у сваком облику своје борбе за опстанак, голи живот и правичну међународну позицију.

Ситуација на Косову и Метохији је драматична и то може да утиче и на Републику Српску, поручили су ратни ветерани Гарде "Пантери" из Бијељине , "Тобутских соколова" из Лопара, "Мандиних лавова" из Угљевика и "Пеша" из Брчког.

Пружају подршку српском народу на Косову и Метохији, који је, како су истакли, остао без заштите.

- Поручујемо српском народу Републик Српске – данас јасно видимо за какву смо се светињу борили . Јасно нам је данас свима шта је Косово данас изгубило и шта је српски народ изгубио у Србији - рекао је Алекса Лазаревић ратни командант "Тобутских соколова".

Због тога је, истичу ветерани, важно заштитити институције и надлежности Републике Српске стечене Дејтонским споразумом, као и да Кристијан Шмит треба хитно да буде депортован из Републике Српске.

- Ако се наставе овакви агресорски притисци на Републику Српску логичнио је да ће српски народ мирним средствима да брани своју границу - додао је Лазаревић.

Српски народ поднио је велику жртву за стварање Републике Српске. Тековине те борбе морају бити дио културе сјећања која се преноси на младе генерације и у том смислу ће покренути иницијативу.

- Да ученици треба да присуствују обиљежавањима значајних догађаја из одбрамбено-отаџбинског рата - истакао је Патер Цвијетиновић предсједник Удружења Гарде Пантери Бијељина.

Ветерани подржавају одлуку Владе Републике Српске о додатном увођењу права на мјесечни борачки додатак.

Једна од активности ратних ветерана је и рад на документовању о ратним дешавањима у овој регији и одбрани Мајевице у отаџбинском рату, што ће бити објављено у посебној монографији.