latinica  ћирилица
27/09/2023 |  20:21 ⇒ 20:25 | Аутор: sputniknews.com

Лавров: Остварило се пророчанство

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров цитирао је руског писца Фјодора Тјучева, који је писао 1854. године о конфликту између Русије и Европе, и напоменуо да сада Руска Федерација чини све да спријечи да се остваре планови Запада – да сломи Русију.
Сергеј Лавров (Фото: EPA-EFE/EVGENIA NOVOZHENINA / POOL/илустрација) -
Сергеј Лавров (Фото: EPA-EFE/EVGENIA NOVOZHENINA / POOL/илустрација)

Он је говорио на првој вечери образовног пројекта "Књижевни салон: амбасадори руске културе", посвећеног 220. годишњици рођења пјесника и дипломате Фјодора Тјучева.

У свом говору прочитао је писмо његовој супрузи на француском о садашњости и будућности Русије неколико година прије почетка Кримског рата, 1854. године.

- Одавно је могло да се предвиди да ће та бијесна мржња, која се 30 година, из године у годину појачавала, распламсавала на Западу против Русије, једног дана експлодирати. Тај тренутак је дошао - цитирао је Лавров руског писца.

Тако је, како је написао Тјучев, "Русији једноставно понуђено да изврши самоубиство, да се одрекне свог постојања, свечано призна да она није друго, већ дивља и ружна појава, зло које треба исправити".

Лавров је такође скренуо пажњу на ријечи пјесника из истог писма: "Нема више потребе да се заваравате - Русија ће, по свој прилици, ући у борбу са цијелом Европом".

- То је генерално прилично примјенљиво на оно што Запад данас ради према нашој домовини - рекао је он.

Стога, према ријечима Лаврова, све што раде Русија, руски предсједник Владимир Путин, руска војска и друштво "има за циљ да се ови планови, о којима је Тјутчев писао прије скоро 200 година, никада не остваре".