latinica  ћирилица
27/09/2023 |  21:52 ⇒ 28/09/2023 | 07:54 | Аутор: РТРС

Окончан други дан засједања Пете редовне сједнице НСРС; Наставак у четвртак

Пета редовна сједница Народне скупштине Републике Српске биће настављена 28. септембра 2023. године расправом о Извјештају Комитета за координацију надзора Финансијског сектора Републике Српске за 2022. годину.
НСРС - Фото: РТРС
НСРСФото: РТРС

Почетак наставка сједнице планиран је за 10.00 часова.

Други дан засједања Пете редовне сједнице, у сриједу, 27. септембра, окончан је расправом о Приједлогу програма фискалне консолидације за период од 2024. до 2026. године.

Обављена је и расправа о Нацрту закона о измјенама и допунама Закона о угоститељству, Нацрту закона о измјенама и допунама Закона о обавезним осигурањима у саобраћају и Нацрту закона о посебном регистру и јавности рада непрофитних организација.

Министар правде Републике Српске Милош Букејловић рекао је у Народној скупштини да ће се у складу са Нацртом закона о посебном регистру и јавности рада непрофитних организација оформити посебан регистар ових организација основаних у Српској које финансијски или на други начин помажу страни субјекти као агенте страног утицаја.

Образлажући овај акт пред народни посланицима, Букејловић је прецизирао да би овим актом требало да се уреде услови и начин обезбјеђења јавности рада непрофитних организација, те пропишу друга питања у вези са њиховим дјеловањем како би то било што транспарентније.

Прије тога, обављена је расправа о Нацрту закона о производњи наоружања и војне опреме у Републици Српској.

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Војин Митровић рекао је да се Нацртом закона о производњи наоружања и војне опреме у Републици Српској први пут успоставља свеобухватан и квалитетан правни оквир у тој области, а производња наоружања и војне опреме уређује као дјелатност од стратешког интереса.

Митровић је у Народној скупштини Републике Српске, образлажући овај нацрт закона, рекао да је циљ израде закона унапређење и развој у области производње наоружања и војне опреме, као и контрола привредних друштава која послују у намјенској индустрији.

Народни посланици су обавили расправу о Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о прекршајима Републике Српске, као и о Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о премјеру и катастру Републике Српске.

Директор Републичке управа за геодетске и имовинско-правне послове Драган Станковић рекао је да је Приједлогом закона о измјенама и допунама Закона о премјеру и катастру Републике Српске, између осталог, потребно прецизно дефинисати систем масовне процјене вриједности непокретности.

Станковић је истакао да је потребно прецизно дефинисати систем масовне процјене вриједности непокретности с обзиром на то да је 2017. године успостављен Регистар цијена непокретности, а који представља основ за истраживање тржишта непокретности и реализацију система масовне процјене вриједности непокретности.

- Овим измјенама и допунама закона прецизније се дефинишу одредбе Закона које се односе на полагање стручног испита који полажу лица геодетске струке и лица пољопривредне и шумарске струке за послове катастарског класирања, бонитирања и комасациону процјену земљишта - рекао је Станковић у Народној скупштини Српске.

Претходно је обављена расправа о Приједлогу закона о допуни Закона о спречавању сукоба интереса у органима власти Републике Српске.

Министар управе и локалне самоуправе Сенка Јујић рекла је да су приједлогом овог закона уређене посебне обавезе изабраних представника, носилаца извршних функција и савјетника у органима власти Српске и јединица локалне самоуправе у обављању јавне функције с циљем спречавања сукоба интереса.

Прописани су и принципи дјеловања у обављању јавне функције за ова лица.