latinica  ћирилица
28/09/2023 |  07:28 | Аутор: ТАНЈУГ

Трудо се извинио због аплауза нацистичком ветерану у канадском парламенту

Канадски премијер Џастин Трудо извинио се због тога што је предсједник Доњег дома у канадском парламенту поздравио украјинског нацистичког ветерана као хероја током седнице којој је присуствовао и украјински предсједник Володимир Зеленски.
Џастин Трудо (Фото: EPA-EFE/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE) -
Џастин Трудо (Фото: EPA-EFE/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE)

Трудо је рекао да му је посебно жао због непријатне ситуације у којој се због тога нашао Зеленски, преноси Ројтерс.

- То је била грешка која је дубоко осрамотила парламент и Канаду - казао је он.

Трудо је додао да сви који су се затекли на тој сједници и аплаудирали дубоко жале због тога, иако су то учинили несвјесни контекста.

Предсједник Доњег дома канадског парламента Ентони Рота поднио је у уторак оставку, након скандала са одавањем почасти Украјинцу који је у Другом свјетском рату био припадник СС јединице.

Непосредно након што је украјински предсједник Володимир Зеленски одржао говор у Доњем дому у петак, посланици канадског парламента су овацијама поздравили Јарослава Хунку (98), кога је Рота представио као ратног хероја и борца за независност Украјине.

Касније је објављено да је Прва украјинска дивизија у којој се Хунка борио такође била позната као 14. Вафен-СС дивизија "Галиција", добровољачка јединица, која је била под командом нациста.