latinica  ћирилица
28/09/2023 |  07:35 ⇒ 07:38 | Аутор: ТАНЈУГ

Аустрија у "нон-пејперу" изнијела конкретне приједлоге за бржу интеграцију Западног Балкана

Министар спољних послова Аустрије Александер Шаленберг и министарка за европска питања Каролине Едштадлер желе да промовишу бржу интеграцију земаља Западног Балкана у ЕУ и у том циљу су у писму и "нон-пејперу" високом представнику ЕУ за спољну политику и безбједност Жозепу Борељу и комесару за проширење Оливеру Вархељију изнијели конкретне приједлоге.
Застава ЕУ (Фото: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ) -
Застава ЕУ (Фото: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ)

"Нон-пејпер" наводи приједлоге који су представљени у мају 2022. године, преноси Аустријски јавни сервис ОРФ.

Са становишта двоје аустријских министара, овим се жели убрзати стагнирајући процес ширења ЕУ. Шаленберг и Едштадлер у свом писму позивају ЕУ да има "јасан план за бржу интеграцију до 2024. године и даље".

Према нацрту документа, акциони план треба да обезбиједи конкретне кораке за спровођење постепене интеграције држава Западног Балкана до 2024. године и касније.

Финансијска подршка има за циљ да постане ефикаснија кроз побољшани систем подстицаја по узору на планове реконструкције и отпорности. Штавише, државе Западног Балкана треба редовно позивати да неформално учествују на састанцима Савјета ЕУ.

ОРФ наводи и да је проширење ЕУ као тема високо на дневном реду неформалног самита шефова држава и влада ЕУ сљедеће недјеље.