latinica  ћирилица
28/09/2023 |  08:00 ⇒ 11:10 | Аутор: РТРС

Кустурић: Потребне корекција и другачија расподјела ПДВ-а; Циљ побољшати здравствену заштиту (ВИДЕО)

Фонд здравственог осигурања Републике Српске инсистира да се у што скоријем року размотре иницијативе фондова здравственог осигурања Републике Српске, Федерације БиХ и Брчко Дистрикта, које се односе на смањење, укидање или поврат ПДВ-а на лијекове и медицинска средства.
Дејан Кустурић - Фото: РТРС
Дејан КустурићФото: РТРС

Вршилац дужности директора Фонда здравственог осигурања Републике Српске Дејан Кустурић истакао да желе укажу на праксу у скоро цијелом свијету

- У БиХ постоји јединствена стопа која оптерећују грађане. Не желимо да се смање приходи УИО-а, већ да се другачије изврши расподјела. Мислимо да су потребне корекције - рекао Кустурић у нашем Јутарњем програму.

Истакао је се у региону фондови финансирају из акциза.

- И ми скрећемо пажњу на то - истиче Кустурић.

Нагласио је да је циљ побољшати здравствену заштиту.

Истакао је да је само у здравственом систему Републике Српске у прошлој години за ПДВ плаћено је више од 100 милиона КМ, што је готово једнако двогодишњим трошковима лијекова на рецепт.

- Када би, према нашим процјенама, стопа ПДВ-а износила пет одсто умјесто садашњих 17 одсто, трошкови за лијекове које финансира Фонд били би мањи за више од 20 милиона КМ годишње - рекао је Кустурић.

Додао је да је БиХ једина земља у окружењу која има само једну, стандардну пореску стопу која се примјењује на све производе, укључујући и лијекове и та пореска стопа је далеко највећа у региону.

- За разлику од БиХ, остале земље из окружења имају општу и посебну, повлаштену стопу по којој се, између осталог, третирају и лијекови - каже Кустурић.