latinica  ћирилица
28/09/2023 |  08:19 ⇒ 08:19 | Аутор: СРНА

Мазалица: Шмит прекуцао игрицу, на скали лицемјерја од један до 10 - његова оцјена је 11

Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица рекао је да је Кристијан Шмит својим лажима и лицемјерјем на састанку са саизвјезстиоцима Парламентарне скупштине Савјета Ервопе прекуцао игрицу.
Срђан Мазалица - Фото: РТРС
Срђан МазалицаФото: РТРС

Коментаришући изјаву Шмита у којој је за власт у Републици Српској користио израз "режим", а онда је и оптужио за "угрожавање уставног поретка и владавине права", Мазалица је рекао за да сви знају шта је "режим", али се онда поставља питање како нека власт може бити режим, ако не контролише војску, обавјештајну службу, правосуђе и изборну комисију.

- Јасно је да изабрани политичари у Републици Српској црпе свој легитимитет из подршке народа и побједе на легитимним и легалним изборима - истакао је Мазалица.

Он је навео примјер да је предсједника Републике Српске Милорада Додика подржало више од 300.000 бирача и упитао одакле Шмит црпи легитимитет за све што ради!?

- Из подршке неколицине амбасадора који су заобишли институцију међународног права Савјет безбједности УН и поставили њега без легитимитета на мјесто такозваног високог представника присиљавајући домаће политичаре и институције да га признају по сваку цијену, чиме су прекршили Члан 41 Бечке конвенције о дипломатским односима који говори о немијешању у унутрашња питања земље - рекао је Мазалица.

Он је упитао о каквој владавини права и уставном поретку говори Шмит, који намеће законе иако у Уставу БиХ пише да законе у БиХ усваја Парламентарна скупштина и користи бонска овлашћења иако су она настала натегнутим тумачењем закључка на скупу Савјета за провођење мира, који није овлаштен да пренесе на високог представника надлежности које му нико и није дао, и који се ни не спомиње у Дејтонском споразуму.

- Све што Шмит ради је буквално кршење и Устава и права, али и режим, па може се рећи и аутократија, те колонијално насиље над демократијом. Шмит оптужује друге да угрожавају нешто чему је заправо он највећа препрека. На скали лицемјерја од један до 10, Шмит је добио оцјену 11 - оцијенио је Мазалица за Срну.