latinica  ћирилица
28/09/2023 |  09:03 ⇒ 09:20 | Аутор: sputniknews.com

Непризната република Нагорно Карабах престаје да постоји од 1. јануара 2024.

Нагорно Карабах престаће да постоји од 1. јануара 2024. године, произлази из указа који је потписао предсједник непризнате републике Самвел Шахрамањан, а саопштио је информациони штаб Карабаха.
Степанакерт, Нагорно Карабах (Фото: EPA/MARTON MAGOCSI) -
Степанакерт, Нагорно Карабах (Фото: EPA/MARTON MAGOCSI)

Наводи се да је Шахрамањан, који је дужност предсједника преузео 10. септембра ове године, потписао одговарајући указ о дејствима која проистичу из ситуације створене након 19. септембра 2023. године.

- Распустити све државне установе и организације које се налазе у њиховој ресорној потчињености до 1. јануара 2024. године и Република Нагорно Карабах (Арцах) престаје да постоји - наводи се у указу.

Такође се наводи да се становништву Нагорно Карабаха, укључујући оно које се налази ван његових граница, предлаже се да се упознају са условима реинтеграције које ће понудити Азербејџан како би надаље самостално одлучило о могућности останка у региону.

Указ је ступио на снагу одмах послије објављивања.

Претходно, јерменска Влада саопштила је да је више од половине становника Нагорно Карабаха, њих око 65.000, избјегло на територију Јерменије. Према званичним подацима, у овом региону живјело је око 120 хиљада Јермена.

Руски предсједник Владимир Путин је на сједници Источног економског форума изјавио да је јерменско руководство, заправо, признало суверенитет Азербејџана над Нагорно Карабахом. Он је истакао да то није била одлука Русије, већ одлука јерменских власти.

Истовремено, он је саопштио да је у контакту са Пашињаном и да нема проблема у комуникацији.