latinica  ћирилица
28/09/2023 |  09:10 ⇒ 09:14 | Аутор: sputniknews.com

НАСА открила шта је пронашла на најопаснијем астероиду (ФОТО)

Капсула са драгоцјеним узорцима са астероида Бену слетјела је у недјељу на Земљу, а у сриједу су научници НАСА отворили резервоар у којем се налази материјал са тог далеког небеског тијела.
НАСА (фото: EPA/AARON M. SPRECHER - илустрација) -
НАСА (фото: EPA/AARON M. SPRECHER - илустрација)

Стручњаци с института Џонсон Спејс Центер (ЈСЦ) у Хјустону подигли су спољни поклопац резервоара и ентузијастично погледали шта се тамо налази.

- Научници су били усхићени када су подигли поклопац. На његовој унутрашњој страни пронашли су тамни прах и честице величине пијеска - навело је у сриједу Одјељење за истраживање астроматеријала НАСА на друштвеној мрежи Икс.

Овај прах је некада био на површини удаљеног астероида.

Али ово је само почетак јер тим још није приступио главном узорку астероида. Ово ће захтијевати демонтажу ТАГСАМ уређаја за прикупљање узорака, што је компликован процес који ће потрајати.

Дуг пут до астероида

НАСА је сонду "Озирис-РЕкс" лансирала према Бенуу у септембру 2016. године.

Биле су потребне двије године да летјелица стигне до астероида, а затим још двије године мапирања површине прије него што је тим пронашао прикладно мјесто за прикупљање узорка.

Сонда се 20. октобра 2020. године спустила до астероида, када је успјела да прикупи драгоцјену прашину. Али није све ишло како су научници очекивали.

Идеја је била да сонда својим дијелом удари у површину и ослободи налет азотног гаса који би подигао шљунак и прашину.

Али током тог процеса услиједио је својеврсни шок. Када је механизам ступио у контакт, површина се одвојила као течност и притисак је створио кратер пречника осам метара.

Материјал је одлетио на све стране, али, на сву срећу, и у комору за прикупљање узорка. Поставља се питање зашто је уопште читав овај дуготрајни и сложени пројект толико важан?

Први разлог је то што се Бену налази на првом мјесту НАСА-иног пописа опасних астероида. Уколико се проучи састав Бенуа, можда ће научници добити идеју како да га зауставе уколико у будућности буду присиљени на тако нешто.

Али Бену није само извор бојазни, већ поред тога може открити понешто о нашем пореклу. Наиме, Бену је реликт из времена формирања Сунчевог система прије 4,5 милијарди година, а заправо је савршено очувана временска капсула.

Најопаснији астероид у Сунчевом систему

НАСА Бену сматра најопаснијом стијеном у Сунчевом систему јер за њега постоји највећа вјероватноћа да ће ударити у Земљу од свих познатих астероида. Али нема разлога за бригу. Иако Бену представља ризик за нашу планету, вјероватноћа удара је веома мала, пише Сајенс Алерт.

Наиме, Бену се, уз астероид 1950 ДА, сврстава у најопасније познате астероиде. Због своје путање и орбите око Сунца, која траје 1.2 године, у наредних неколико вијекова ће се у више наврата приближити Земљи до те мјере да постоји мала могућност судара.

НАСА наводи да постоји шанса да ће Бену проћи кроз такозвану гравитациону браву, област у свемиру која би могла да га усмјери да се судари са Земљом током свог прелета 25. септембра 2135. године.

Иако је тешко утврдити тачну вјероватноћу овако катастрофалног догађаја, стручњаци су помоћу података које је прикупила летјелица "Озирис- РЕкс" успјели да направе бољи модел развоја Бенуове орбите.

Њихова анализа указује на то да постоји само 0.037 одсто (1:2700) шансе да он 24. септембра 2182. удари у Земљу.